Mocănița de la Sovata este una dintre atracțiile principale ale stațiunii cu același nume. În fiecare an, peronul din staţiunea Sovata devine neîncăpător încă de la deschiderea sezonului întrucât zeci de turişti așteaptă cu nerăbdare să-şi ocupe locul în mocăniţă şi să pornească într-o călătorie de poveste.

Există mai multe mocănițe în țara noastră, iar una dintre dintre acestea este Mocănița Sovata – Câmpu Cetății.

Astfel, conform mocănițasovata.ro,  mocănița din Sovata face parte dintr-un lot de locomotive construite la o fabrica din Polonia în anul 1949. Aceasta functioneaza cu cărbune sau cu lemn de esență tare. În plus,, mocănița parcurge un traseu pe o porțiune de cale ferată îngustă ce datează din anul 1912 și care făcea legătura între Praid și Târgu Mureș.

La capătul traseului, mocănița ajunge în gara din Câmpu Cetății, unde turiști pot cumpăra produse locale de la vânzătorii din zonă sau pot vizita expoziția Mini Niraj, care prezintă, prin intermediul unei diorame, tot farmecul Văii Nirajului.

Macheta automatizată cuprinde, potrivit site-ului mininiraj.ro, linia Târgu-Mureș – Praid, având 6 gări, 1 depou, 31 metri de șine, 36 de macazuri, 7 locomotive, 32 de vagoane. Mai mult, diorama prezintă garnituri de tren funcționale, tractate de mocăniță, Dieselul roșu, trenurile de exploatație forestieră și minieră din Câmpu Cetății sau din Praid și se bucură de tot felul de efecte vizuale și sonore realiste: viaducturi, poduri feroviare, semnalizări, bariere

*fotografii din arhiva personală

Andreea Postelnicu, RADOR RADIO ROMÂNIA