90 până la 89 de secunde până la miezul nopții. Soneria ceasului apocaliptic semnalează că omenirea este mai aproape decât oricând de autodistrugere. Recent, a fost dezvăluită actualizarea pe anul 2025 a acestui instrument creat de unii oameni de știință de la Universitatea din Chicago care semnalează, printr-o metaforă temporală, apropierea de „cea mai întunecată oră” a omenirii.
Anul acesta, omul este cu o secundă mai aproape de apocalipsă față de anul trecut și de 2023. Acest lucru, după cum relatează revista Bulletin of the Atomic Scientists, se datorează războiului dintre Rusia și Ucraina și a amenințării nucleare aferente, a conflictelor aflate în desfășurare în Orientul Mijlociu, a schimbărilor climatice, a riscului de apariție a unui pericol de pandemie de gripă aviară și pericolului pe care îl reprezintă aplicarea Inteligenței Artificiale asupra armelor.
Dar ce este, mai precis, Ceasul Apocalipsei? Și cum funcționează? Ceasul apocalipsei s-a născut în 1947, aşa cum s-a menționat anterior, dintr-o inițiativă a oamenilor de știință de la revista Bulletin of the Atomic Scientists dell’Università di Chicago. Prin urmare, o eră a Războiului Rece, când amenințarea unui conflict nuclear între Statele Unite și Uniunea Sovietică era percepută ca fiind probabilă. A fost creat un „ceas metaforic” sau, mai degrabă, o numărătoare inversă metaforică. Savanții au decis să atribuie izbucnirea unui război atomic miezului nopții, în timp ce minutele premergătoare acelei ore ar fi reprezentat probabilitatea ca acel eveniment să se producă. La momentul nașterii sale, ceasul era setat la 23:53, la 7 minute „depărtare” de un război nuclear.
De atunci, ceasul apocalipsei s-a schimbat. Din 2007, de exemplu, a fost afectată de orice eveniment care ar putea provoca daune grave și de neșters omenirii, cum ar fi schimbările climatice. Miezul nopții nu mai reprezintă așadar doar conflictul atomic, care a fost considerat întotdeauna un eveniment catastrofal pentru omenire., foarte asemănător cu „sfârșitul lumii”.
Din 1947, Doomsday Clock (Ceasul Apocalipsei) a făcut 27 de mișcări, înainte, dar şi înapoi. În cei 78 de ani de istorie, a relatat în felul său cele mai importante evenimente din lume. În 1949, de exemplu, s-a apropiat cu 4 minute de miezul nopții, ajungând să indice ora 23.57, după ce Uniunea Sovietică a efectuat un test prin detonarea unui dispozitiv atomic într-un loc îndepărtat din Asia Centrală. Când președintele american Harry Truman a anunţat ştirea, a început o cursă a înarmărilor care a îngrijorat opinia publică mondială. Rezultatul a fost că patru ani mai târziu, ceasul indica 23.58 din cauza testelor americane și sovietice ale bombelor cu hidrogen. „Încă câteva balansări ale pendulului și, de la Moscova la Chicago, exploziile atomice vor marca miezul nopții pentru civilizația occidentală”, au scris oamenii de știință ai Buletinului.
În acel an, 1953, Stalin a murit și a început faza geopolitică a „dezghețului”. Cu rezultatul că, în perioada 1960 și 1963, conform oamenilor de știință, omenirea s-a îndepărtat de anihilarea ei, revenind la ora 23.53 și apoi chiar la 23.48, în ciuda crizei rachetelor cubaneze din ’62. Ceasul a analizat modul în care cele două mari forțe evitaseră confruntarea directă în Criza de la Suez (1956) și colaborarea dintre oamenii de știință americani și sovietici care a culminat politic cu Tratatul de interzicere parțială a testelor nucleare./cpaunel
www.corriere.it – 9 februarie