Aprobarea de către Comisia Europeană a unor noi alimente pentru consum care conţin insecte, începând cu data de 10 februarie, a generat o avalanşă de dezinformări şi zvonuri a apărut în presă şi pe reţelele sociale, acuzând autorităţile europene că ar obliga cetăţenii UE să mănânce insecte. Informaţia este falsă. Comisia Europeană a specificat că orice consumator este liber să aleagă ce mănâncă, fiind în acelaşi timp bine informat asupra produselor pe care le cumpără.
CONTEXT
Realitatea.net a publicat 8 februarie 2025 o ştire cu următorul titlu: „Greierii – ultimii pe lista de ‘ingrediente’ impuse pentru consumul românilor de către Comisia Europeană”.
„Câți românii sunt deschiși să înlocuiască ouăle, carnea etc. cu aceste insecte, greu de spus și mai ales cât de interesantă ar putea fi pentru fermieri creșterea acestor insecte, cu promisiunea unor câștiguri atrăgătoare. Priveliștea unor greieri și viermi prăjiți ori fierți, cu siguranță deloc plăcută, este înlocuită cu imaginea populară de făină, pulbere ‘inofensivă’, însoțită de îndemnul de a consuma paste și batoane proteice”, comentează sursa citată.
Publicaţia „Doctorul zilei” scria pe 7 februarie 2025: „Vom fi obligați să mâncăm pâine, brânzeturi și prăjituri cu făină de greieri. S-a stabilit peste tot în UE”

Aceste publicaţii folosesc termeni care descriu clar ideea de obligativitate: „ingrediente impuse”, „vom fi obligaţi”.
Pagina Facebook „Conceptul de sănătate în 5 paşi” a postat un video la 7 februarie 2025 în care se declară următoarele:
„Vom mânca pâine cu viermi începând de data de 10 februarie, în Germania, în România și în toate țările europene. Toți consumatorii europeni, adică noi, oamenii, vom mânca obligatoriu făină făcută din viermi. Asta, pentru că așa dorește madam Ursula. Deci, pe mine femeia asta mă scoate din sărite. Cum naiba să fii de acord şi să aprobi utilizarea viermilor în alimente? Cum e posibil una ca asta? Şi ne mai mirăm că ne iau toate bolile și că ne îmbolnăvim și vin fel de fel de gripe. Păi când voi, idioților ce sunteţi, ne interziceți laptele, ne spuneți că, vai, carnea de porc, de vită, de toate felurile, cât sunt de dăunătoare corpului nostru și ne obligaţi să mâncăm viermi? Adică ăştia sunt buni? Şi în pâine, în pâine să puneţi, în paste, în brânză? Alimentele care sunt cele mai consumate. Sper din tot sufletul să mănânce Ursula și cu tot neamul ei numai pâine cu viermi de acum înainte. Pro-europenilor, ce părere aveți despre acest lucru? Că o să mâncaţi viermi. Să vă fie de bine!”
Postarea are peste 21.000 de like-uri şi peste 24.000 de distribuiri.

Utilizatorul Radu Pal posta pe 8 februarie 2025:
„De pe 10.02.2025, conform ordinului Comisiei Europene, se va introduce obligatoriu în toate reţetele şi făina de viermi, greieri, etc. Tot să trăieşti”.
VERIFICARE
Site-ul Comisiei Europene a prezentat încă din 1 ianuarie 2024 o fişă informativă în care se demontează dezinformările legate de obligativitatea consumului de insecte:
„DEZINFORMARE: Uniunea Europeană te obligă să mănânci insecte
Consumatorii sunt liberi să decidă ce mănâncă, în baza unor informații clare și transparente care le sunt furnizate. Consumatorii trebuie, de asemenea, să știe că ceea ce consumă este sigur.
Prin Regulamentul privind alimentele noi, Comisia nu face decât să se asigure că alimentele noi, cum ar fi anumite insecte, sunt sigure pentru consumatori și etichetate în mod corespunzător.
Prin urmare, înainte ca orice aliment nou să poată fi introdus pe piață, acesta este supus unei evaluări științifice stricte a siguranței de către Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA).
Așadar, Uniunea Europeană NU obligă pe nimeni să consume insecte. Consumatorii sunt liberi să decidă ce mănâncă, în baza unor informații clare și transparente care le sunt furnizate.
Acest lucru ilustrează încă o dată faptul că UE are unele dintre cele mai stricte norme de siguranță alimentară din lume”.
În continuare, se explică procesul de autorizare a unui aliment nou:
„O întreprindere sau un operator din sectorul alimentar solicită mai întâi Comisiei o autorizație.
Pentru a confirma că alimentul nou este sigur pentru consumatori, Comisia solicită Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) să efectueze o evaluare. Aceasta are la dispoziție nouă luni pentru a o finaliza. În termen de şapte luni de la data respectivă, Comisia solicită avizul statelor membre cu privire la proiectul de act de autorizare. În cazul în care se obține majoritatea calificată, atunci produsul poate fi introdus pe piață. Sistemul existent este foarte strict și implică multe părți”.
Comisia Europeană precizează: „Uniunea Europeană are unele dintre cele mai stricte norme de siguranță alimentară din lume. Protecția sănătății este obiectivul primordial al tuturor normelor și standardelor UE pentru agricultură, creșterea animalelor și industria alimentară. Legislația europeană acoperă atât întregul lanț de producție și prelucrare a alimentelor de pe teritoriul UE, cât și bunurile importate și exportate”.
CONCLUZIE
Comisia Europeană nu poate impune cetăţenilor ei ce alimente să consume. Informaţiile potrivit cărora vom fi obligaţi să mâncăm insecte sunt false.
Daniela Sîrbu