Europa are nevoie de un reprezentant special pentru Ucraina, au declarat doi lideri europeni

Europa are nevoie de un trimis special pentru Ucraina pentru a se asigura că va avea un rol semnificativ în orice proces de pace de acolo, au declarat duminică doi lideri europeni, după ce „bătrânul continent” a fost exclus ca partener de la discuțiile Administrației Trump. Europa nu va avea un loc la masa negocierilor de pace din Ucraina, a declarat sâmbătă reprezentantul dlui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, după ce administraţia de la Washington a întrebat capitalele europene cu ce ar putea contribui la garanțiile de securitate pentru Ucraina.

Ca răspuns, președintele francez, Emmanuel Macron, va găzdui luni o reuniune de urgență a liderilor europeni, inclusiv a celor din Marea Britanie. În cursul întâlnirii ar urma să se stabilească ce ajutor imediat se poate oferi Ucrainei, ce rol concret poate juca Europa în oferirea de garanții de securitate pentru aceasta, precum și modul de consolidare a securității colective a Europei. Însă zeci de summituri similare au arătat că Europa se frământă, uneori dezbinată și slabă din punct de vedere politic și se străduiește din greu să vină cu un plan concret pentru a pune capăt războiului din Ucraina și a trata cu Rusia.

„Dacă pot să vin cu o idee, dacă va exista o masă de negocieri, cred că trebuie să facem ceva asemănător cu ceea ce s-a făcut cu privire la Kosovo”, a declarat președintele finlandez, Alexander Stubb, la Conferința anuală de securitate de la München, referindu-se la eforturile diplomatice care au contribuit la oprirea represiunii militare a Serbiei din 1998-1999 asupra provinciei sale din sud și la înfiinţarea statului kosovar. „Europa trebuie să aibă un trimis special precum Martti Ahtisaar (pentru Kosovo) și apoi un trimis adjunct care să fie la nivelul lui Kellogg şi, în acest fel să fi oarecum în joc”.

Donald Trump i-a șocat pe aliații europeni săptămâna aceasta discutând la telefon cu președintele rus, Vladimir Putin, – ale cărui forțe au început o invazie pe scară largă în Ucraina în urmă cu trei ani – fără a-i consulta pe ei sau pe oficialii de la Kiev și declarând ulterior începerea imediată a discuțiilor de pace. Administrația sa i-a lăsat, de asemenea, consternați pe europeni după comentarii directe cu privire la abordarea sa față de războiul de aproape trei ani dintre Ucraina și Rusia, iar vicepreședintele SUA, J.D. Vance, a lansat un atac usturător la München asupra democrațiilor și valorilor Europei.

„Ceea ce ne-a lipsit cu privire la Ucraina în ultimii ani a fost o personalitate foarte respectată de toată lumea, luată în considerare la Moscova, luată în considerare la Kiev și având sprijin la Washington și în capitalele europene precum şi în Sudul Global, care ar putea avea autoritatea de a gestiona discuțiile de pace”, a spus premierul croat, Andrej Plenkovic. „Avem nevoie de vizibilitatea ridicată a unei personalităţi puternice, care să gestioneze procesul”./opopescu/cpodea

REUTERS – 16 februarie