Revista presei internaționale, 19 februarie 2025

Desfășurate ieri (marți, 18 februarie), primele tratative ruso-americane pe tema Ucrainei s-au încheiat după mai bine de patru ore și, după cum era de așteptat, au dus la ample și diverse comentarii în presa internațională.

Ziarul american The New York Times afirmă că, potrivit unui anunț al Departamentului de Stat al SUA, „americanii și rușii au convenit să instituie niște delegații la nivel înalt care să înceapă să caute o cale de încheiere a conflictului din Ucraina pe termen lung, durabilă și acceptabilă tuturor părților”. Același ziar amintește însă că, luni, președintele ucrainean, Volodimir Zelenskim subliniase că, cităm, “nu putem recunoaște niciun acord legat de noi și încheiat fără noi“. Portalul american Politico îl citează pe șeful diplomației americane, secretarul de stat Marco Rubio, care ar fi spus: “Pentru ca noi să putem continua pe acest drum, trebuie să dispunem de niște pârghii diplomatice care să funcționeze normal. Dar”, a recunoscut el, “a fost vorba despre un prim pas important la începtul unui drum lung și greu”.

Tot ieri (marți, 18 februarie), președintele ucrainean Zelenski s-a aflat și el în regiune, dar în Emiratele Arabe Unite, iar apoi s-a deplasat în Turcia, unde s-a întâlnit cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan. Referindu-se la eveniment, cotidianul turc Hürriyet îl citează pe președintele Erdogan, care ar fi declarat că, “dată fiind activitatea diplomatică susținută a țării noastre din ultimii trei ani, Turcia ar fi locul ideal pentru găzduirea negocierilor ce vor avea loc în perioada următoare”. Și tot în Hürryet, președintele Zelenski își exprimă dezamăgirea și declară: “Întânlirea dintre SUA și Rusia de la Riad a fost pentru noi o surpriză. Am aflat din presă despre eveniment”.

În Rusia, ziarul Pravda titrează: “Semnal către SUA: Rusia își exprimă o poziție dură cu privire la prezența unor trupe străine în Ucraina”. “Kremlinul și Casa Albă au găsit un teren comun”, titrează publicația Nezavisimaia Gazeta, același ziar menționând că “participarea Uniunii Europene la negocierile vizând Ucraina este în prezent exclusă”. Și tot în Rusia, ziarul Kommersant face niște comentarii foarte interesante.:“Unii cred că, prin reluarea contactelor cu Rusia, Statele Unite ar vrea să se asigure că Rusia nu va interveni în conflictul americanilor cu China. iar alții, dimpotrivă, sunt siguri că Trump plănuiește să împartă lumea în trei, împreună cu Rusia și China”.

Un alt eveniment important a avut loc luni, la Paris, unde președintele Emmanuel Macron a invitat o serie de șefi de stat și de guvern pentru discuții legate, printre altele, și de Ucraina. Titlul unui articol din ziarul francez Le Monde ne-a atras atenția în mod special: “O serie de țări europene, frustrate pentru că nu au fost invitate la reuniune. Mai ales în Republica Cehă și în România, două țări ferm angajate în sprijinirea Ucrainei, decepția este deosebit de mare”. Dar cine ar fi președintele francez Macron? Pentru un editorialist din italianul Il Giornale, Macron e “unul care vrea să conducă Europa, dar care nu mai reușește să-și conducă nici propria țară”. Și, pentru Il Giornale, problema este însă alta, drept care subliniază: “Dacă noua Ialtă exclude Bruxelles-ul, atunci va trebui să ne apărăm singuri”.(Alexandru Danga, Agenția de presă RADOR)