Ideea că se întâmplă ceva ciudat cu zăpada și că ea ar putea fi artificială ori rezultatul unor intervenții chimice nenaturale a stârnit controverse în spațiu al virtual în urma publicării a numeroase filmări prin care se arată că din zăpada proaspăt căzută nu curge apă și se înnegrește la atingerea flăcării unei brichete sau a unei lămpi cu gaz. În urma analizelor noastre nu este vorba despre un fenomen necunoscut sau nenatural.
Context
În ultimele zile pe rețelele sociale subiectul a circulat intens, în special prin filmulețe postate de persoane care încercau să demonstreze că zăpada reacționează bizar atunci când se încearcă ”arderea” ei, iar explicațiile oferite erau diverse, de la faptul că neaua ar fi artificială, până la aceea că ar fi vorba despre o contaminare intenționată. Iată câteva exemple:
https://www.facebook.com/100074505313029/videos/1031877492106558/
https://www.facebook.com/search/top?q=decebal-constantin%20nicolae
https://www.facebook.com/search/posts/?q=Costi%20Tanislav
Verificare
Mai multe voci avizate în domeniu au explicat care sunt motivele pentru care se observă cele de mai sus. Una dintre ele este cea a fizicianului Cristian Presură care arată că transferul termic poate dura mai multe minute în funcție de mărimea bulgărelui de nea și a intensității sursei de căldură. Meteorologul Radu Manta vine cu precizarea că între fulgii care compun bulgărele de zăpadă se găsește foarte mult aer care este umplut de apa ce ajunge să picure ceva mai târziu. Aceste este probabil și motivul pentru care bulgărele se contract în dreptul punctului din care este emanată flacăra. Cât despre efectul de înnegrire, acesta este determinat de funinginea emanată de combustibilul folosit.
Ideile potrivit cărora zăpada ar fi falsă au mai circulat însă. În 2014 orașul american Atlanta, Georgia, s-a confruntat cu o puternică furtună de zăpadă, un fenomen rar pentru zona mai caldă din sudul SUA. Și atunci s-au înregistrat nenumărate videoclipuri online cu persoane care arată că zăpada nu s-ar topi atunci când este expusă la o flacără deschisă și că lasă o urmă neagră despre care se precupune că ar fi spumă topită de polistiren. Aceleași narațiuni au inflamat spațiul virtual și în 2021, odată cu furtuna de zăpadă din Texas, SUA. Astfel, anterior specialiștii au venit cu explicații pentru aceste constatări. Încă din 2010 profesorul de științe atmosferice și oceanice la Universitatea din Wisconsin-Madison Steve Ackerman a explicat pentru Wisconsin State Journal despre fenomenul de sublimare, prin care starea de agregare a unei substanțe se schimbă din stare solidă direct în stare gazoasă, iar urma neagră ca fiind butanul rezultat de la gazul de brichetă. Despre acest fenomen fizic se învață în clasa a VI-a.
Concluzie
Nu sunt fenomene neobișnuite ca zăpada să se înnegrească și aparent să nu se topească, pentru că apa nu picură atunci când o punem în apropierea flăcării.
Iulia Lapadat