Campionul mondial la şah Boris Spasski a încetat din viață

Ce de-al 10-lea campion mondial la şah, rusul Boris Spasski a încetat din viață. Marele maestru a murit la vârsta de 89 de ani, joi, pe 27 februarie. Cel de-al zecelea campion mondial la șah Boris Spasski a murit, joi, la Moscova. Și-a dedicat toată viața șahului. De la vârsta de opt ani a ajuns să fie antrenat de cunoscutul antrenor Vladimir Zak şi a devenit cel mai puternic jucător de șah de pe planetă și a scris în mod frecvent materiale dedicate șahului și a acționat ca un adevărat expert. Cariera lui Spasski s-a dezvoltat rapid. Deja în 1953 a atins prima fază de maestru internațional, iar în 1955 a devenit primul campion mondial sovietic printre juniori. În anul următor a participat la Turneul Candidaților, unde a împărțit locurile 3-7. Deja în 1961, jucătorul de șah devine campion al URSS. În același timp, a început să scrie eseuri despre concursurile la care a participat. Datorită acestui succes, a intrat în echipa națională, cu care a câștigat de cinci ori Olimpiada Mondială de Şah. În 1966, Spasski a jucat primul său meci pentru coroana mondială de șah, adversarul său a fost al nouălea campion mondial Tigran Petrosian. Adversarul a reușit să-și apere titlul atunci, dar în 1969 Spasski s-a răzbunat.
‘Nu am avut nicio înverşunare, din punct de vedere sportiv. Nici măcar nu am visat să devin campion mondial la șah’, își amintea Spasski, într-un interviu acordat TASS, în 2017. Titlul de campion mondial nu i-a adus fericire. Fiecare sportiv profesionist visează să câștige cel mai înalt titlu din sportul practicat, iar șahul nu face excepție. Cu toate acestea, după atingerea obiectivului, unii campioni nu se simt fericiți. Un astfel de caz a avut loc şi în șah, când după ce a câștigat meciul pentru coroana mondială din 2023, chinezul Ding Liren a intrat în depresie. Spasski nu a făcut depresie, dar titlul de campion mondial nu i-a adus fericirea. Boris Spasski susţinea că regretă că a refuzat să joace remiza cu Bobby Fischer. Titlul de campion mondial nu mi-a adus niciodată fericirea. Din punct de vedere material, mi-am îmbunătățit puțin viața, dar în general nu s-a întâmplat nimic special, a spus Spasski.
‘Niciodată nu mi-am dorit instinctiv să devin campion. Și dacă te uiți la fotografia făcută după ce am devenit campion mondial, am o față foarte, foarte acră’, a declarat Spasski, care nu pentru mult timp a fost campion mondial; în 1972, a pierdut în fața americanului Bobby Fischer.
‘Acest meci a avut loc în anii de rivalitate intensă dintre URSS și SUA, iar o lume întreagă îl urmărea’, a declarat Serghei Smaghin, vicepreședintele Federației Ruse de Şah, pentru TASS.
Spasski a jucat foarte bine, dar Fischer era mai puternic, era cu un cap peste toţi, a fost un învingător și păcat că nu a mai continuat să joace la cel mai înalt nivel.
Spasski a iubit Rusia. În 1976, Spasski a emigrat în Franța, dar după a reprezentat o perioadă URSS-ul. În cadrul echipei naționale a Franței, a participat de trei ori la olimpiadele de șah, dar echipa nu a obținut prea mari succese. Potrivit lui Spasski, s-a mutat în Franța doar pentru că nu putea participa la turneele internaționale.
Serghei Kariakin a declarat că Spasski era devotat șahului și își amintea deseori meciul lui cu Bobby Fischer. Hans Moke Niemann, un mare maestru american de șah și streamer Twitch, a remarcat că Spasski a dat dovadă de spirit și caracter de luptă nu numai pe tabla de șah.
Serghei Smaghin, un mare maestru rus de șah, care a jucat în campionatele sovietice din 1985 și 1986, obținând cel mai bun rezultat al său la Riga în 1986, unde s-a clasat pe locul 3-6 într-un teren de douăzeci, a declarat că jucătorul de șah Spasski a iubit întotdeauna Rusia.
‘Mutarea de la Moscova la Paris mi-a oferit ocazia de a participa la toate turneele internaționale’, a amintit Spasski.
‘Acesta a fost singurul motiv pentru care mi-am schimbat locul de reședință. Dar este ciudat pentru mine, pentru că Comitetul Sportiv al Uniunii a putut rezolva cu ușurință această problemă. Aş fi putut câștiga cu ușurință meciul, dar am refuzat’, a declarat Spasski.
În anii 2000, Spasski a fost implicat în popularizarea șahului în Rusia, călătorind mult prin țară, deschizând școli și cluburi de șah. În 2012 s-a întors în Rusia și în 2013 a primit cetățenia rusă.
‘Îmi amintesc cum, la începutul anilor 2000, când eram președintele Federației Ruse de Şah, i-am adunat pe toți marii jucători de şah la Sankt Petersburg’ a spus vicepreședintele Dumei de Stat ruse, Aleksandr Jukov, pentru TASS.
‘Au partiicpa Vasili Smîslov, Boris Spasski, Anatoli Karpov, Mark Taimanov, toți marii noștri jucători remarcabili din șahul mondial. A fost o seară memorabilă’, a adăugat acesta.
După cum a remarcat Smaghin, în timp ce se afla în exil, Spasski ducea dorul Rusiei, deoarece își iubea patria natală.
‘A iubit foarte mult Rusia și atunci când trăia în Franța, îi era foarte dor de ea’, a spus el.
‘Când s-a întors s-a simțit foarte confortabil aici, atât timp cât a fost sănătos. A fost o persoană și un sportiv remarcabile, Spasski a fost o figură emblematică pentru șahul sovietic și mondial, multe generații de sportivi i-au studiat jocurile’, a declarat Smaghin. Cel de-al 12-lea campion mondial Anatoli Karpov a declarat pentru TASS că Spasski a fost unul dintre idolii săi.
‘Este o veste tristă și o mare pierdere’, a declarat Karpov.
‘Pentru mine, el a fost întotdeauna unul dintre principalii mei idoli. José Raúl Capablanca este pe primul loc, iar Spasski pe locul doi. O veste foarte tristă’, a adăugat Karpov.
Svişcev l-a numit pe Spasski drept o mare personalitate în lumea sportului. Jucătorul de șah Kariakin a spus că îi cerea deseori sfaturi lui Spasski.
Numele lui Spasski este înscris pentru totdeauna în istoria sportului, a declarat Serghei Kariakin, participant la meciul Campionatului Mondial de Şah din 2016.
‘A fost iubit de milioane de fani din întreaga lume’, a remarcat Kariakin. ‘Am fost norocos că am comunicat destul de mult cu Boris Vasilievici, i-am cerut multe sfaturi. Chiar și în ciuda venerabilei sale vârste, a fost fericit să ia legătura, ne-am înțeles – a fost bine, sincer și cald. Sunt recunoscător că l-am cunoscut pe Boris’, a adăugat acesta.
Spasski a fost o persoană cu un mod neconvențional de a gândi. Smaghin a declarat că Spasski era o persoană talentată şi în afara șahului.
‘L-am cunoscut și pot spune că i-a plăcut viața în diferitele ei manifestări’, a spus el. ‘Nu a fost doar un mare jucător de șah, ci și o persoană foarte talentată, din toate punctele de vedere, a făcut foarte mult bine şi multe lucruri bune’, a adăugat Smaghin.
Spasski s-a distins întotdeauna prin noblețea sa sportivă. ‘Un om inteligent, impunător, a arătat întotdeauna grozav, s-a remarcat prin noblețea sa atletică’, a remarcat jucătorul Konstantin Jukov. ‘Un om interesant, cu o gândire și declarații neconvenționale’.
Condoleanțe familiei campionului mondial au fost transmise şi de la cel mai înalt nivel. ‘În numele întregii noastre comunități sportive, transmis condoleanțe în legătură cu moartea lui Boris Vasilievici Spasski, un legendar jucător de șah, al zecelea campion mondial, al cărui nume este înscris pentru totdeauna în istoria sportului’, a declarat ministrul rus al sportului Mihail Degtiarev pentru TASS.
‘Contribuția sa la dezvoltarea minții a fost uriaşă, a avut o minte strălucitoare și va deveni un exemplu pentru multe generații’, a adăugat ministrul rus. Federația Internațională de Șah a remarcat că Spasski a fost unul dintre cei mai talentați jucători ai perioadei sale.
‘Spasski a fost considerat un fenomen al șahului, primul jucător cu adevărat versatil care nu a fost un specialist în deschidere, dar a excelat în poziții complexe și dinamice de mijloc, unde era în elementul său’, a declarat Serviciul de presă al Federației Internaționale de Șah într-un comunicat./vdraguta/ilapadat

(Agenţia de presă TASS – 28 februarie)