De câteva zile a început să circule pe Internet informaţia că Ministerul federal german de Interne ar fi înfiinţat un program prin care şi-ar îndemna cetăţenii să îşi denunţe rudele şi prietenii pentru propagarea de naraţiuni conspiraţioniste. De fapt, aşa cum se arată foarte clar în comunicatul de presă al ministerului german, este vorba de un program de consiliere adresat persoanelor care sunt afectate de comportamentul celor apropiaţi care cred şi propagă teoriile conspiraţioniste. Informaţia este deci falsă.
CONTEXT
Publicaţia Active News scrie pe 4 martie 2025: „Germania își îndeamnă cetățenii să denunțe membrii familiei care au o ‘gândire conspiraționistă'”. „Acest lucru nu poate fi inventat, iar actualele autorități germane nu sunt pioniere în acest domeniu. Într-o formă sau alta, politica ‘spionajul începe acasă’ – încercarea de a-i determina pe oameni să faciliteze munca de supraveghere a populației de către stat – a mai existat. Dar, în mod îngrijorător, aceasta a fost/este sub unele dintre cele mai represive regimuri din istoria recentă. Pe cât de serioasă este chestiunea, pe atât de hilar este faptul că cuvântul german pentru ‘sfat’ se întâmplă să fie ‘șobolan'”. „Faeser (ministrul german de interne Nancy Faeser – n.n.) a ales să justifice proiectul legând problema teoriilor conspirației de dezinformare și minciună și, așa cum a devenit un obicei în ultimii ani, atribuind o putere imensă acestor fenomene („Ele sunt răspândite în mod deliberat pentru a diviza societatea noastră și a distruge încrederea în știința independentă, în mass-media liberă sau în instituțiile democratice”). De aici încolo, Faeser emite ipoteza că teoriile conspirației ‘pot’ conduce la extremism, crime și violență. Ea explică apoi de ce este important să-i supravegheați pe cei dragi și să-i raportați autorităților în cazul în care este detectat primul element din acest lung lanț de ‘prejudicii’ forțate împreună – și anume, teoriile conspirației. Faeser observă că oamenii își cunosc cel mai bine membrii familiei și prietenii și, prin urmare, sunt singurii în măsură să știe ce gândesc aceștia (la urma urmei, este vorba despre poliția gândirii cetățenilor, nu a acțiunilor). Dar ce să faceți dacă o persoană din viața dumneavoastră gândește diferit și nu poate fi convinsă să se răzgândească și să fie de acord cu dumneavoastră? Poate să o lăsați să se gândească la ceea ce îi place? Nu și după Faeser și aliații ei politici și din ONG-uri”, conchide Active News.
Captură ecran Active News, 4 martie 2025
Marius Tucă publica pe blogul său în 27 februarie 2025: „Germania înființează un centru de consiliere unde cetățenii pot denunța rude sau prieteni despre care cred că sunt adepți ai teoriilor conspirației”. În continuare este prezentat textul publicat pe site-ul Ministerului federal german de Interne, unde însă nu apare nicăieri îndemnul la denunţ, deci, titlul este contrazis chiar prin conţinutul materialului.
Captură ecran blog Marius Tucă, 27 februarie 2025
Într-o înregistrare video publicată pe 27 februarie 2025 pe contul său de Facebook, utilizatorul Iosefina Pascal susţine următoarele: „Am văzut un program absolut halucinant iniţiat de Ministerul Afacerilor Interne şi de Ministerul Familiei din Germania, un program de consiliere pentru conspiraţionişti. Da, există în acest moment cel puţin 83 de centre de consiliere pe teritoriul Germaniei la care cetăţenii sunt rugaţi să-şi trimită membrii familiei sau apropiaţii în cazul în care suferă de conspiraţionism. Adică, m-am uitat să văd ce înseamnă asta. Înseamnă, practic, orice are legătură cu ceea ce numesc ei extrema dreaptă, respectiv, extremismul religios. M-am uitat să văd dacă vorbesc despre extremismul islamist. Nu. În schimb, se vorbeşte foarte mult despre culte creştine care pot radicaliza oamenii. Se vorbeşte foarte mult despre valorile conservatoare care pot radicaliza oamenii. Se vorbeşte despre faptul că dacă nu ai avut încredere în vaccinul anti-COVID în timpul pandemiei, eşti un astfel de conspiraţionist. Dacă pui la îndoială măsurile luate în pandemie, eşti un conspiraţionist”. „Practic, se încurajează turnătoria între membrii familiei, între grupuri de prieteni şi, în esenţă, se începe un program de reeducare pentru cei care sunt etichetaţi drept conspiraţionişti. George Orwell a fost un băiat de mingi, a fost un papagal pe lângă ceea ce fac şi reprezintă aceşti indivizi”.
Videoclipul avea la 4 martie 2025 peste 80.000 de vizualizări.
Captură ecran cont Facebook Iosefina Pascal, 27 februarie 2025
Utilizatorul Facebook Soru Vas comentează la 28 februarie 2025: „Germania lui Merz înființează un centru de consiliere unde cetățenii pot denunța rude sau prieteni despre care cred că sunt adepți ai teoriilor conspirației” şi postează inclusiv textul de pe site-ul ministerului german, unde, după cum am menţionat, nu este vorba despre nici un fel de îndemn la denunţuri.
VERIFICARE
Ministerul federal german de Interne informează într-un comunicat de presă, în data de 27 februarie 2025:
„Punctul de contact la nivel național „Busola de consiliere pentru gândirea conspiraţionistă” va fi lansat astăzi şi este deschis tuturor celor afectați și celor care caută sfaturi. Centrul de consiliere face parte dintr-un proiect finanțat și comandat în comun de Ministerul Federal pentru Familie, Vârstnici, Femei și Tineret (BMFSFJ) și Ministerul Federal de Interne și Comunitate (BMI), care funcționează din martie 2024 ca parte a programului federal „Democrație vie!” Proiectul este realizat de Rețeaua de Prevenire a Violenței, Fundația Amadeu Antonio și Centrul de Cercetare Aplicată a Deradicalizării.
Ministrul federal de interne Nancy Faeser a declarat: „Naraţiunile conspiraționiste merg mână în mână cu minciunile și dezinformarea. Ele sunt răspândite în mod deliberat pentru a diviza societatea noastră și a distruge încrederea în știința independentă, mass-media liberă sau instituțiile democratice. Narațiunile conspiraționiste pot genera ideologii extremiste și pot determina făptașii să comită acte criminale și violente. Naraţiunile conspiraționiste antisemite sunt deosebit de răspândite.
De obicei, oamenii din mediul apropiat – familie, cercul de prieteni sau de la școală – sunt primii care observă când se răspândesc naraţiuni conspiraționiste. Un dialog deschis, faţă în faţă, pare adesea imposibil, pentru că cealaltă persoană nu este deschisă la argumente. Înființarea centrului de consiliere la nivel național este, prin urmare, o componentă importantă în lupta holistică împotriva extremismului și a dezinformării”.
Ministrul federal pentru familie, Lisa Paus, a declarat: „Naraţiunile conspiraționiste nu sunt doar otravă pentru democrația noastră, ci pun și o povară enormă asupra familiilor, prietenilor și colegilor adepţilor conspirației. Cu noul serviciu de consiliere la nivel național, oferim, pentru prima dată, un punct de contact ușor accesibil pentru toți cei care caută sprijin. Oricine caută sfaturi va primi o orientare inițială și ajutor în găsirea unor servicii de consiliere adecvate în zonă. După o consultare inițială confidențială, veți fi îndrumat către un birou specializat, dacă este necesar. În acest fel, oferim un sprijin foarte concret celor afectați și celor din jur și, în același timp, consolidăm prevenirea, pentru a ne proteja societatea de pericolele tot mai mari ale gândirii conspiraționiste”.
Narațiunile conspiraționiste se bazează pe presupunerea că indivizii sau grupurile percepute ca fiind puternice influențează evenimente importante din lume, ținând în același timp populația în întuneric cu privire la obiectivele lor. Ele sunt deosebit de eficiente în vremuri de criză socială, inclusiv în timpul pandemiei de COVID-19 și în prezent, în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Narațiunile conspiraționiste modelează multe mișcări extremiste și pot duce la radicalizare și violență. Dar ele pot, de asemenea, genera și consolida atitudini antidemocratice dincolo de structurile și rețelele extremiste.
Scopul proiectului „Busola de consiliere pentru gândirea conspiraţionistă” este, prin urmare, de a oferi ajutor personalizat și sfaturi posibile celor care caută consiliere, celor afectați și celor din jurul lor. Centrul de consiliere este acum disponibil online și telefonic. Prima întâlnire va fi o consultare inițială anonimă și se va face evaluarea nevoilor individuale. Dacă în timpul consultării inițiale apare o nevoie de consiliere pe termen lung, procesul de consultare ulterioară va fi transmis unui centru local de consiliere. Colaborarea cu centrele locale de consiliere este în continuă extindere. Sfaturile sunt, desigur, confidențiale”.
Captură ecran a site-ului Ministerului federal german de Interne, 27 februarie 2025
CONCLUZIE
Proiectul Ministerului federal german de Interne are ca scop oferirea de consiliere persoanelor afectate de naraţiunile conspiraţioniste propagate de apropiaţii lor. Sub nici o formă cetăţenii nu sunt îndemnaţi să îşi denunţe rudele şi prietenii. Naraţiunea este complet falsă.
Daniela Sîrbu