Controlul poftei de mâncare, precum şi al nivelului de zahăr din sânge, este esenţial în procesul de slăbire. În timp ce unii recurg la măsuri radicale, cum ar fi utilizarea medicamentelor pentru diabet, putem opta pentru o alternativă mai sănătoasă şi sigură – alimente care ne ajută să ne controlăm apetitul şi să reducem cantitatea de hrană consumată.
Acestea sunt alimente cu un indice glicemic scăzut (55 sau mai puţin), care sunt digerate şi absorbite mai lent de organism decât altele. Astfel, nu doar că nu determină creşteri bruşte ale nivelului de zahăr din sânge, dar ne şi menţin sătui pentru mai mult timp. În acest fel, combatem în mod natural dorinţa de a „ciuguli” ceva pe parcursul zilei. Iată câteva alimente care ajută la controlul apetitului şi menținerea nivelului stabil de zahăr în sânge:
Avocado – Cu un indice glicemic 5, avocado este un aliat excelent în procesul de slăbire. Se digeră lent, menţine senzaţia de saţietate pentru o perioadă lungă şi stabilizează nivelul zahărului din sânge. În plus, este bogat în fibre şi grăsimi sănătoase, oferindu-ne nutrienţii necesari, fără a fi nevoie să consumăm cantităţi mari de alimente.
Sparanghel (indice glicemic 15) – ajută la controlul apetitului datorită conţinutului ridicat de fibre. Acesta este o completare ideală pentru orice masă, prelungind senzaţia de saţietate, fără a adăuga multe calorii. De asemenea, susţine sănătatea digestivă, esenţială pentru reglarea apetitului şi menţinerea stării generale de bine.
Migdale – Având un indice glicemic 15, migdalele sunt bogate în proteine, fibre şi grăsimi sănătoase. Spre deosebire de alte surse de carbohidraţi, acestea se digeră lent şi furnizează energie pe termen lung, reducând astfel pofta de gustări nesănătoase. Migdalele contribuie, de asemenea, la reglarea hormonilor foamei, precum grelina şi leptina.
Măsline negre – Au un indice glicemic 15 şi sunt o sursă excelentă de grăsimi mononesaturate şi polifenoli, care ajută la controlul apetitului. Aceste grăsimi sunt digerate lent, oferind o senzație de saţietate prelungită, iar polifenolii reduc inflamaţiile din organism.
Ghimbir – este cunoscut nu numai pentru aroma sa distinctă şi beneficiile în cazul răcelilor, ci şi pentru capacitatea sa de a îmbunătăţi digestia şi de a regla apetitul. Prin procesul de termogeneză, ghimbirul stimulează arderea caloriilor, îmbunătăţeşte sensibilitatea la insulină şi previne fluctuaţiile bruşte ale zahărului din sânge, reducând astfel senzaţia de foame.
Ardei iuţi – datorită conţinutului de capsaicină, care este responsabilă pentru gustul picant, ardeii iuţi accelerează metabolismul şi suprimă apetitul. De aceea, adăugarea de alimente picante în dietă poate ajuta la reducerea cantităţii de alimente consumate şi la susţinerea procesului de pierdere în greutate.
Aceste alimente nu doar că ajută la menţinerea unei diete echilibrate, dar sprijină şi sănătatea generală a organismului. Incluzându-le în alimentaţia zilnică, putem controla mai uşor senzaţia de foame şi ne putem menţine energia pe parcursul întregii zile./ddaniela
www.focus-news.net – 5 martie