Celebrarea Francofoniei în Israel

În perioada 5-31 martie 2025, ICR Tel Aviv, în colaborare cu Institutul Francez în Israel, și cu principalele institute culturale și ambasade francofone acreditate în Israel, organizează și participă la o serie de evenimente de celebrare a Francofoniei.

În cadrul acestora, participarea românească va consta în:

– proiecția filmului Hoții de subiecte, regizat de Tudor Petremarin, în data de 17 martie, de la ora 20:00, la Centrul Cultural Ennis din Tel Aviv;

– prelegerea intitulată București, micul Paris? – susținută de arhitecta Loredana Stasisin, în data de 26 martie, de la ora 19:00, la sediul Institutului Francez din Haifa, în data de 27 martie, de la ora 19:30, la Institutul Francez din Tel Aviv.

Totodată, în data de 11 martie 2025, la Centrul Cultural Ennis din Tel Aviv, între orele 18-19:30, va avea loc un târg gastronomic intitulat Saveurs de la Francophonie, în cadrul căruia România participă cu un stand cu produse tradiționale românești, cât și cu materiale informative de interes cultural, turistic și istoric, organizat în colaborare cu Ambasada României în Israel.

Hoții de subiecte, regia Tudor Petremarin (România, 2025, 110 minute)
Sinopsis: Pentru a-și îndeplini visele, patru adolescenți decid să facă bani vânzând online subiectele de la bacalaureat. Sofi vrea să strângă bani pentru a-și plăti facultatea în Elveția, Alex vrea să își construiască propriul studio de înregistrări, Amalia vrea să își impresioneze tatăl senator, iar Tomiță vrea o aventură. Totul merge bine până când toți sunt forțați să înfrunte realitatea și să suporte consecințele.
Regia: Tudor Petremarin
Scenariul: Mihai Mănescu și Tudor Petremarin
Distribuție: Ștefan Iancu, Karina Jianu, Dragoș Prundeanu, Ana Toda.

Prelegerile Loredanei Stasisin, intitulate București, micul Paris? se vor concentra pe identităţile şi pe deosebirile dintre cele două mari capitale europene, încercând să răspundă la întrebări despre cum se prezintă astăzi capitala României, în contextul socio-urban actual, dacă Bucureștiul încă mai poate fi considerat micul Paris, sau este un oraș cu o identitate proprie. Astfel, București, micul Paris? își propune să atragă atenția publicului asupra identității capitalei României, pe baza unei analize comparative la nivel urban, prin intermediul tehnicii fotografice. Proiectul prezintă în oglindă elemente reprezentative pentru identitatea urbană a celor două capitale. Pe de o parte, este vorba despre elemente statice, privind structura cartierelor, morfologia centrului istoric, reperele simbolice, inserțiile noi în țesutul urban existent, arhitectura religioasă, raportul cu râul local, estetica spațiilor verzi. De cealaltă parte, se află elementele dinamice, precum circulațiile rutiere, feroviare, atmosfera în piețele publice și parcuri, arta din spațiul public, viața nocturnă a orașului, oamenii.