Excluderea din alegerile prezidențiale a candidatului Călin Georgescu, mai întâi prin decizia Biroului Electoral Central, iar apoi prin decizia Curții Constituționale, a generat un nou val de proteste, însoțite de zvonuri conspiraționiste legate de prezența unor jandarmi străini, în principal francezi, în cadrul efectivelor de menținere a ordinii de la București.
CONTEXT
Pe rețelele de socializare au început să circule începând cu ziua de 10 martie 2025 mai multe postări care vehiculau ideea că forțele de jandarmi ale României au primit întăriri din partea altor țări, în special din partea Franței. S-au vehiculat chiar și procente, astfel, o postare de pe Tik Tok, citată chiar de Jandarmeria Română, susține că 30% din efectivele desfășurate la protestul din 10 martie care a degenerat în violențe, ”nu erau români, ci au fost aduși după toate probabilitățile din Franța”, iar o altă postare de pe tiktok, cu aproape 6000 de like-uri și aproape 1000 de comentarii, majoritatea de revoltă față de așa-zisa prezență a unor forțe străine, susține că ”Jandarmii sunt soldați de la Bruxelles, nu știati, nu sunt români jumătate dintre ei”.
O altă postare afirmă că ”Forța europeană de jandarmerie Eurogendfor creată în 2004 poate interveni pe teritoriul Uniunii Europene, în special ca parte a operațiunilor anti-revoltă. O trupă de poliție paramilitară, care se poziționează deasupra legilor naționale și a oricărei imunități”.
Ideea a fost susținută în seara zilei de 11 martie și de lidera partidului suveranist S.O.S, Diana Șoșoacă, în cadrul unui talk show la postul de televiziune B1. ”Știți cine au fost în stradă pe lângă Jandarmeria Română acum 2 zile când a ieșit răzmerița? Trupele de apărare ale UE, aceleași trupe care vorbeau în franceză. Apărarea țărilor se va face de către Armata UE. Jandarmeria noastră are ajutoare, avem peste 300.000 de jandarmi în România. În Olanda s-au folosit pentru prima oară în 2020 când oamenii au ieșit în stradă împotriva restricțiilor și jandarmii UE au pus câinii să îi măcelărească”, a susținut lidera S.O.S.
VERIFICARE
Jandarmeria Română a dezmințit deja informațiile de mai sus printr-o postare pe pagina de facebook în data de 11 martie, subliniind că: ”Este o informație complet falsă. Conform reglementărilor legale în vigoare, o condiție obligatorie pentru angajarea în Jandarmeria Română este ca persoanele recrutate să aibă cetățenie română și domiciliul în România. Aceste cerințe sunt clar stipulate în legislația privind activitatea de management resurse umane în unitățile militare ale Ministerului Afacerilor Interne și sunt respectate cu strictețe”.
Captură de ecran de pe pagina de Facebook a Jandarmeriei Române
Ulterior, în seara zilei de 11 martie, Jandarmeria Română a revenit cu un nou comunicat, în care subliniază: ”Având în vedere informațiile prezentate în spațiul public de o persoană care are calitatea de politician privind faptul că alături de Jandarmeria Română la asigurarea măsurilor de ordine publică din zilele de 9, 10 și 11 martie 2025 ar fi participat personal din ‘trupele de apărare ale Uniunii Europene facem următoarea precizare:
Pentru asigurarea ordinii publice, protejarea cetățenilor, a instituțiilor și a ordinii constituționale au acționat doar structuri ale Ministerului Afacerilor Interne.
Nu a existat o solicitare transmisă de România pentru nicio formă de ajutor internațional.
Precizăm, de asemenea, că nu există o structură militară aparținând Uniunii Europene denumită ‘trupele de apărare ale Uniunii Europene’ ”.
Pentru a verifica atât susținerile din postările de pe rețelele sociale, cât și dezmințirile date publicității de Jandarmeria Română, am căutat pe paginile oficiale ale instituțiilor europene dacă există structuri militare care ar putea furniza efective de intervenții în alte țări europene.
O analiză publicată pe site-ul Parlamentului European subliniază încă de la început că ”Nu există o armată europeană, iar apărarea rămâne o competență națională exclusivă”. Analiza datează din 2019 și a fost reactualizată în septembrie 2023 cu prezentarea unor noi acțiuni și planuri în direcția aprofundării colaborării militare între statele membre, ceea ce dovedește încă o dată cât de încet evoluează lucrurile în această privință. Chiar și noile planuri ReArm Europe, prezentate de Comisia Europeană la începutul lunii martie vizează în principal achiziția comună de armament și crearea unor capabilități comune de apărare pentru statele membre și mai puțin crearea unei structuri prin care Uniunea Europeană să dispună de trupe proprii.
Există diverse structuri multinaționale la nivel european, precum Eurocorps, EU battlegroup, European Maritime Force, European Gendarmerie Force, la care participă, din proprie inițiativă, un număr restrâns de state membre UE, cărora li se adăugă uneori și state non-UE, cum ar fi Turcia. După cum se poate constata de pe paginile de internet ale acestor structuri, rolul lor este de a reprezenta Europa și în speță Uniunea Europeană în misiuni externe, multe desfășurate sub egida ONU sau NATO sau a altor organizații internaționale, misiuni pentru care este nevoie de aprobare la nivel european. Este și cazul European Gendarmerie Force (Eurogendfor) invocată într-una dintre postările de pe rețelele de socializare ca o posibilă structură pregătită pentru a ”interveni pe teritoriul Uniunii Europene, în special ca parte a operațiunilor anti-revoltă”. Eurogendfor publică pe site-ul său o listă (actualizată până în iulie 2024) cu misiunile trecute și curente în care a fost și este implicată. După cum se poate constata din captura de ecran de mai jos, toate sunt misiuni în zone de conflict din afara UE.
Forța EUROGENDFOR nu este o forță gata oricând de intervenție (sau alocată permanent), ci se creează ad-hoc, în funcție de tipul misiunii care urmează să fie îndeplinită, fiind necesară o perioadă de până la 30 de zile pentru constituirea forței de intervenție de la momentul notificării situației de criză, după cum explică o analiză CoESPU, Centrul de Excelență pentru Unitățile de Poliție de Stabilitate, un institut al carabinierilor din Italia care lucrează în parteneriat cu Inițiativa SUA pentru Operațiunile Globale de Pace. Prin urmare, o implicare a unor forțe europene de jandarmerie în contextul unui protest punctual într-un stat membru ar fi greu de realizat, mai ales dacă sunt avuți în vedere toți pașii ce trebuie parcurși pentru desfășurarea unei misiuni, prezentați de asemenea pe pagina EUROGENDFOR.
Zvonurile legate de o intervenție a unor forțe de jandarmerie străine în proteste din diverse țări nu sunt ceva nou. Site-uri cunoscute pentru propagare de informații false au vehiculat acuzații de intervenție a EUROGENDFOR în Grecia, în timpul crizei financiare (2012), în Franța în timpul protestelor vestelor galbene (2018) sau al demonstrațiilor anti-vaccin (2022), după cum a arătat un articol de fact checking realizat de AFP și preluat de European News Room, sub titlul ”Este European Gendarmerie Force o “armată secretă”? , cu verdictul: Fals.
CONCLUZIE
Zvonurile legate de o prezență a unor jandarmi străini printre forțele de menținere a ordinii de la București sunt false, au fost dezmințite de Jandarmeria Română, iar datele europene arată că Uniunea Europeană nu dispune de un cadru instituțional și nici de structuri organizate care ar putea oferi forțe de intervenție în cazul unor proteste din statele membre.
Carolina Ciulu