Donatella Versace părăsește direcția de creație a casei Versace, Dario Vitale îi ia locul: „Adevăratul geniu a fost fratele meu Gianni”

Schimbarea consolidează zvonurile despre vânzarea întregii case de modă către Prada

Nu este un adio, ci cu siguranță sfârșitul unei ere. Donatella Versace renunță la direcția de creație a Versace, casa de modă fondată de fratele său Gianni în 1978 și pe care a condus-o timp de 27 de ani, după moartea lui tragică. Ştirea era în aer de ceva vreme dar este, fără îndoială, o predare de ștafetă care marchează un moment istoric nu doar pentru brandul Medusa, ci pentru întreaga lume a modei. În locul Donatellei vine Dario Vitale, fost director de imagine și design la Miu Miu, numit director de creație începând cu 1 aprilie 2025. Un nume care confirmă zvonurile despre un posibil, iminent transfer al Versace în grupul Prada.
Dar Donatella nu își abandonează a sa „maison”: de la 1 aprilie va fi Chief Brand Ambassador, rol care îi va permite să susțină în continuare brandul la nivel global și să-și promoveze inițiativele filantropice și caritabile. „A fost cea mai mare onoare din viața mea să duc mai departe moștenirea fratelui meu Gianni”, a comentat stilista. „El era adevăratul geniu, dar sper să am ceva din spiritul și tenacitatea lui. În noul meu rol, voi rămâne cea mai pasionată susținătoare a Versace, care face parte din ADN-ul meu și este întotdeauna în inima mea”. O declarație de dragoste, cea a Donatellei, pentru un brand care a fost toată viața ei și, de asemenea, familia ei. Din 1978, anul în care Gianni a fondat brandul la Milano împreună cu Santo și Claudio Luti, ea a lucrat acolo întotdeauna: mai întâi alături de frații săi, apoi preluând frâiele după asasinarea lui Gianni, la Miami. „Sprijinirea viitoarei generații de designeri a fost întotdeauna importantă pentru mine”, a adăugat Donatella. „Sunt entuziasmată că Dario Vitale ni se alătură și aștept cu nerăbdare să văd brandul Versace prin alți ochi”.
Dario Vitale, la rândul său, a spus că este „onorat” să se alăture Versace: „Sunt onorat să intru în Versace în calitate de Chief Creative Officer și să fac parte din această casă de modă de lux unică și puternică creată de Gianni și Donatella. Există o moștenire în această maison, care este un lexic mândru și inconfundabil de investigat, o moștenire care a străbătut deceniile și istoria modei, față de care simt o mare responsabilitate combinată cu dorința de a construi împreună un nou început”. Și i-a mulțumit Donatellei „pentru încrederea și munca neobosită cu care a protejat și dezvoltat acest brand, care este astăzi Versace. Este un privilegiu să contribui la creșterea viitoare a Versace și la prestigiul său prin viziunea, experiența și dedicarea mea”.
Şi Emmanuel Gintzburger, CEO al companiei, a ținut să sublinieze rolul fundamental al Donatellei: „Versace este ceea ce este astăzi datorită Donatellei Versace și pasiunii pe care a pus-o în rolul său în fiecare zi, timp de aproape 30 de ani. Principiile universale pe care le reprezintă și dragostea sa pentru creativitatea fără compromisuri au făcut din Versace mult mai mult decât un brand sau o companie”. Și, privind spre viitor, a adăugat: „Am încredere în companie și în poziționarea sa actuală, deoarece suntem bine pregătiți pentru a scrie acest nou capitol pentru Versace”. Și despre Dario Vitale, Gintzburger a declarat: „Este un talent rar, care respectă profund esența și valorile Versace și îi înțelege clar potențialul de creștere. Suntem încrezători că experiența și viziunea sa vor aduce o perspectivă nouă brandului”.
Numirea lui Vitale, anunțată de Capri Holdings (grupul care controlează Versace, împreună cu Jimmy Choo și Michael Kors), face parte dintr-un „plan atent de succesiune”, după cum a explicat John D. Idol, președinte și CEO al Capri Holdings. Un plan care, potrivit unor zvonuri din ce în ce mai insistente, ar putea duce la o achiziție a Versace de către grupul Prada, pentru o cifră de aproximativ 1,5 miliarde de euro. Otranzacție care, dacă ar fi confirmată, ar da viață unui hub italian de lux capabil să concureze cu giganții francezi Kering și LVMH. Și, potrivit zvonurilor, Prada ar putea achiziționa de la Capri Holdings și brandul Jimmy Choo, pentru un total de 2 miliarde de euro. Pe scurt, viitorul maison Versace este încă de scris. Dar un lucru este cert: odată cu plecarea Donatellei Versace din funcția de director de creație, se încheie o eră. Și se deschide altă eră, în numele schimbării și continuității.
„Când oamenii vor privi la Versace, ar trebui să se simtă îngroziți, pietrificați, la fel ca atunci când privești în ochii meduzei”. O declarație de intenție, cea a lui Gianni Versace, care rezumă perfect spiritul unui brand care a făcut din provocare, exces și senzualitate trăsăturile sale distinctive. Drumul fraților Versace a început în atelierul de croitorie al mamei lor din Reggio Calabria, unde Gianni, viitorul designer, a învățat secretele meseriei alături de mama sa Franca și a admirat colecțiile de prêt-à-porter ale lui Walter Albini și Karl Lagerfeld, expuse în micul magazin de familie. „Adevăratul artist este croitorul”, spunea Versace în nenumărate rânduri, subliniind importanța abilităților manuale și a cunoștințelor tehnice în crearea unei rochii.
Mutarea la Milano, în 1972, a marcat începutul ascensiunii sale. Mai întâi colaborările cu Genny, Complice și Callaghan, apoi, în 1978, înființarea Maison Versace, împreună cu fratele său Santo și cu Claudio Luti. Este începutul unei ere, cea a anilor ’80, la care Versace va contribui să o definească prin creațiile sale îndrăznețe și inovatoare. Imprimeuri, draperii, plase metalice: acestea sunt elementele care caracterizează stilul Versace, un amestec de clasicism și modernitate, de rigurozitate și senzualitate. Și apoi, Medusa, simbol al maison, care întruchipează puterea, frumusețea și puterea de seducție a femeii Versace.
Dar Gianni Versace nu a fost doar un designer genial, ci și un comunicator priceput și creatorul unui fenomen cultural care a marcat o epocă: cea a modelelor de top. Campaniile sale de publicitate, încredințate celor mai mari fotografi ai vremii (Richard Avedon, Helmut Newton, Bruce Weber, Herb Ritts, Steven Meisel), au contribuit la crearea mitului modelelor precum Linda Evangelista, Naomi Campbell, Claudia Schiffer, Cindy Crawford și Carla Bruni, transformându-le în adevărate staruri. Și apoi, colaborările cu lumea muzicii (Madonna, Elton John, Sting, Loretta Goggi) și cu teatrul, cu costumele concepute pentru spectacolele de la teatrele „La Scala” și „Piccolo” din Milano.
Un univers creativ, cel al lui Versace, care se împletește indisolubil cu viața privată a designerului, foarte apropiat de partenerul său și fostul model Antonio D’Amico. Împreună, cei doi au achiziționat în 1992 Casa Casuarina, o vilă din Miami a anilor 1930, transformând-o într-o reședință somptuoasă și opulentă. Și chiar în fața acelei vile, pe 15 iulie 1997, Gianni a fost ucis, cu câteva zile înainte de a împlini 50 de ani, de Andrew Cunanan, un dependent de droguri care avea să-și ia viața la scurt timp. O moarte tragică și inexplicabilă, care lasă un gol imens în lumea modei. După înmormântare, la care au participat prieteni și colegi, printre care și prințesa Diana, trupul său a fost depus în mormântul familiei din vila de pe Lacul Como, iar astăzi se odihnește în cimitirul Moltrasio. Donatella a luat, apoi, frâiele brandului, pe care îl va conduce până pe 1 aprilie 2025: cea prezentată pe podium pe 28 februarie va fi amintită ca fiind ultima sa colecție. (www.ilfattoquotidiano.it – 13 martie)/oavram

RADOR RADIO ROMÂNIA (14 martie)