“Încetarea focului” pare să devină un deziderat mereu actual nu doar în Orientul Mijlociu, ci și în Europa. Iar, dacă, în Orientul Mijlociu, încetarea focului pare să fi redevenit o iluzie, în Ucraina, un asemenea demers pare să se materializeze, deși, am zice, timid.
În Orientul Mijlociu, acordul de încetare a focului, dintre Israel și militanții palestinieni Hamas, a fost din nou încălcat. Ziarul israelian Ha’aretz titrează: “Netanyahu dorește în Gaza un război nesfârșit, dar cei mai mulți dintre israelieni nu mai vor să lupte”. Același ziar precizează că, ieri (marți, 18 martie), “Jihadul Islamic a anunțat moartea unui oficial în urma atacurilor israeliene”, dar, pe de altă parte, “ambasadorul interimar al Statelor Unite la ONU ar fi spus că organizația Hamas este ce care se face vinovată de reluarea atacurilor”. Un alt ziar israelian, The Jerusalem Post, afirmă că “atacul armatei israeliene a fost rapid, 80 de obiective din Gaza fiind distruse în doar 10 minute”. Apoi, potrivit ziarului The Times of Israel, “militanții Hamas au afirmat că atacurile armatei israliene în Gaza s-ar fi soldat cu peste 400 de morți”. În plus, același ziar afirmă că “Israelul amenință să-și intensifice atacurile din Gaza, dacă Hamas nu începe niște tratative reale”. De altfel, situația se anunță explozivă și în alte zone din Orientul Mijlociu. În aces sens, ziarul iranian Tehran Times titrează: “Trump își dă arama pe față atacând Yemenul și amenințând Iranul”. AcelașI cotidian amintește astfel că, “în discursul său inaugural, Trump promisese că, spre deosebire de predecesorul său Biden, el va acționa ca un sol al păcii”.
Este, am putea spune, un rol pe care președintele american Donald Trump pare să și-l fi asumat și în războiul dintre Rusia și Ucraina. În acest sens, convorbirea telefonică de ieri (marți, 18 martie), dintre Donald Trump și președintele rus, Vladimir Putin, a fost urmărită că sufletul la gură în presa internațională. Așadar, să vedem care este opinia ziarelor. „Trump și Putin au discutat despre armistițiul dintre Ucraina și Rusia”, titrează cotidianul american The New York Times, după care oferă niște amănunte: „Kremlinul a declarat că președintele Putin a acceptat să oprească temporar atacurile asupra infrastructurii energetice ucrainene”. Același ziar remarcă însă că “acest acord nu confirmă armistițiul necondiționat de 30 de zile, cerut de Administrația Trump”. Apoi, din britanicul The Guardian aflăm că, „potrivit declarației de la Casa Albă, tratativele dintre cei doi lideri au fost tehnice, iar negoocierile vor începe imediat în Orientul Mijlociu”, fără să se preizeze însă și unde anume.
În Europa, un editorialist al ziarului francez Le Monde estimează că „Donald Trump se înșeală dacă crede că un armistițiu ar fi un pas gigantic spre încetarea războiului dintre Moscova și Kiev”. Apoi, citând surse ale Kremlinului, un alt ziar francez, Le Figaro, afirmă că „Rusia a cerut și încetarea totală a ajutorului occidental acordat Ucrainei”.
Dinspre Moscova, situația se vede însă altfel. Din ziarul Kommersant, aflăm că, astăzi (miercuri, 19 martie), „Rusia și Ucraina vor schimba reciproc un număr de prizonieri, câte 175 din fiecare tabără”. Dar, referindu-se la discuțiile dintre Putin și Trump, ziarul Pravda anunță la sigur: „Putin câștigă prima rundă a discuțiilor cu Trump. Președintele Putin și-a făcut jocul”.
Alexandru Danga, RADOR RADIO ROMÂNIA