Pe platformele de socializare au apărut o serie de postări care difuzează dezinformări după ce ultranaționalistul român Călin Georgescu a fost descalificat din cursa prezidențială a țări. Euroverify le demontează afirmațiile.
Utilizatori online pretind că UE l-a descalificat pe candidatul ultranaționalist al României Călin Georgescu de la alegerile prezidențiale.
Într-o postare pe X, un activist politic german de extrema dreaptă a pus interdicția pe seama „dictatocrației UE”. Un alt utilizator a susținut că Europa le interzice unor candidați să participe la alegeri.
Mai multe conturi pretind totodată că arată români protestând împotriva presupusei corupții a UE.
Dar, deși sute de protestatari au ieșit în stradă după ce Georgescu a fost descalificat, mulțimile nu s-au apropiat nicidecum de sutele sau sutele [sic!] de mii din clipurile online.
O căutare inversă de imagini Euroverify a arătat că în realitate imaginile provin de la protestele anticorupție din Serbia, nu din România.
Deși Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din România în noiembrie, rezultatele au fost anulate de Curtea Constituțională a țării.
Rapoarte secrete declasificate au dezvăluit o campanie de influențare a alegătorilor pe rețelele sociale susținută de Rusia, cu accent în special pe TikTok.
Drept pentru care Georgescu, care este un critic acerb al NATO și al UE, a fost poreclit „Mesia de pe TikTok”.
O decizie a Curții Constituționale a României
Acest val de dezinformare online vine după o decizie din martie a Curții Constituționale, iar nu a UE.
Cea mai înaltă instanță din România a validat decizia de respingere a candidaturii lui Georgescu la reluarea alegerilor din mai.
Comisia Electorală Centrală a României îi suspendase deja cererea de a candida lui Georgescu. Acest organism are competența de a respinge candidaturile care nu îndeplinesc condițiile legale necesare pentru a deține funcția prezidențială.
Candidaturile sunt evaluate de la caz la caz, ceea ce înseamnă că Georgescu își poate încerca norocul altcândva.
La jumătatea lui martie organul i-a suspendat participarea la cursa prezidențială și eurodeputatei Diana Șoșoacă, șefa partidului ultranaționalist S.O.S România, cunoscută drept filorusă.
Într-o transmisie în direct pe Facebook din timpul hotărârii, Șoșoacă le-a spus abonaților ei că „acest lucru dovedește că americanii, evreii și UE au complotat pentru a măslui alegerile din România mai înainte să înceapă”.
Ce a făcut Comisia Europeană
Comisia Europeană a luat măsuri pentru a combate interferența străină în alegerile din România, dar nu a interzis candidați.
Comisia a anunțat în decembrie lansarea unei proceduri judiciare împotriva TikTok din cauza unei „suspiciuni de încălcare” a Legii Serviciilor Digitale.
Platforma e acuzată că nu a acționat pentru a ameliora riscurile la adresa integrității alegerilor din noiembrie din România.
Articol de Estelle Nilsson-Julien
Traducere: Andrei Suba
EURONEWS (Franța) – 19 martie