Discuţiile purtate la nivel european cu privire la mobilizarea unor resurse financiare importante pentru realizarea mai multor priorități strategice de la programe europene de înarmare şi securitate până la creşterea competitivităţii companiilor şi tranziția verde sau digitală au prilejuit lansarea unor zvonuri legate de o confiscare sau o redirecţionare obligatorie a economiilor cetăţenilor pentru finanţarea unor astfel de proiecte.
CONTEXT
O postare pe platforma X, din data de 10 martie, a președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care anunța că ”luna aceasta Comisia Europeană va prezenta planurile cu privire la o Uniune a Economiilor și Investițiilor”, a generat o serie de postări alarmiste pe rețelele de socializare, dar și pe unele site-uri de știri. Fraza ”incriminată” este cea în care Ursula von der Leyen spune că ”vom transforma economiile private în investiții foarte necesare”.
Captură de ecran cu postarea președintei Comisie Europene de pe platforma X
Declarația laconică a Ursulei von der Leyen a fost interpretată ca o intenție a Uniunii Europene de a impune o redirecţionare obligatorie și forțată sau chiar o confiscare a banilor cetăţenilor europeni pentru proiectele ambiţioase anunţate de Bruxelles, fiind vorba chiar despre un atac sau un furt al banilor europenilor, inclusiv ai românilor, după cum scrie site-ul de știri online BZI:”Ursula von Der Leyen a scris într-o postare publicată pe rețeaua X faptul că vrea să ia banii privați ai europenilor din bănci și să îi folosească. Președinta Comisiei Europene consideră că acest lucru este necesar pentru ”bunăstarea” tuturor. Este absolut șocant ca într-o democrație Comisia Europeană să vrea să dispună de banii privați ai oamenilor. Nu este deloc normal ca Ursula von Der Leyen să considere că este ok să fure banii strânși de populație!!”, conchide site-ul BZI.ro.
Captură de ecran de pe site-l de știri online BZI
Un asemenea ”pericol” ca banii cetăţenilor să fie transformaţi în mod obligatoriu în “investiţii” este vehiculat în special din partea unor influenceri, politicieni din zona suveranistă sau ziariști și posturi de televiziune care promovează poziții eurosceptice, acuzând o ”dictatură” a Bruxelles-ului. Pe rețelele de socializare, apar inclusiv postări cum că ”băncile nu mai sunt un loc sigur pentru economiile poporului” sau îndemnuri de retragere a banilor din bănci.
Postările citate intensifică zvonistica declanşată de la începutul lunii februarie pe reţelele sociale, dar și de unele publicaţii, care avertizau sau lăsau să se înţeleagă faptul că ar exista un risc de “mobilizare forţată” sau chiar de confiscare a economiilor private de către UE, “fără să li ceară permisiunea cetăţenilor”. ”Nu se ştie încă dacă UE va impune o mobilizare forţată (un fel de confiscare) a depozitelor bancare respective – asa cum este relatat în articolele publicate în presa franceză şi preluate în ziarul BURSA – sau dacă voinţa cetăţenilor europeni cu privire la destinaţia economisirilor proprii va avea întâietate în faţa factorilor de decizie de la Bruxelles”. Este important de precizat că în cele două articole din ziarul Bursa, spre care am făcut trimitere mai sus, urma de îndoială lăsată să planeze se bazează în principal pe un articol de pe site-ul francez Fance-Soir, semnat de Xavier Azalbert. France Soir este un site controversat care și-a pierdut calitatea de serviciu de presă online în urma acuzațiilor că ar promova informații false. Decizia a fost luată de Comisia mixtă paritară a publicațiilor și agențiilor de presă (CPPAP) din Franța pe baza unui aviz al Ministerului Sănătății care a estimat că informațiile vehiculate de site ar putea constitui un pericol pentru sănătatea publică. Decizia CPPAP a fost menținută de Tribunalul Administrativ din Paris, la care proprietarii site-lui France Soir au făcut recurs, după cum scrie Le Figaro. Despre ”virajul complotist” al lui Xavier Azalbert se poate citi în articolul publicat de Franceinfo sub titlul: ”De la un jurnal popular la un instrument de dezinformare: decăderea lentă a „France-Soir”, un titlu istoric al presei franceze”.
VERIFICARE
Uniunea Economiilor și Investițiilor se află încă în fază de proiect, după cum putem citi pe site-ul Comisiei Europene. În perioada 3 februarie 2025 – 7 martie 2025, Comisia a desfășurat o consultare publică, în urma căreia a primit 241 de propuneri, comentarii și observații din partea unor importante instituții financiare, fonduri pensii, dar și din partea unor simpli cetățeni (inclusiv câțiva cetățeni români, a se vedea, de exemplu, aici, aici sau aici), cu scopul de a ”conecta banii economisiți cu cele mai productive forme de investiții” pentru realizarea unor ”obiective strategice, inclusiv inovarea, decarbonizarea, tehnologiile digitale și apărarea”. Inițiativa ”se va concentra pe creșterea rentabilității economiilor cetățenilor UE și pe extinderea oportunităților de finanțare pentru întreprinderi, îmbunătățirea competitivității UE”, se mai spunea în apelul la consultare lansat de Comisia Europeană pe tema Uniunii Economiilor și Investițiilor.
La data de 19 martie, Comisia a prezentat “strategia Uniunii economiilor și investițiilor pentru a spori oportunitățile financiare pentru cetățenii și întreprinderile din UE”, vorbind despre ”o nouă strategie pentru a canaliza economiile în investiții productive”. Inițiativa ”urmărește să sporească participarea cetățenilor UE pe piețele de capital cu opțiuni de investiții mai largi și cunoștințe financiare îmbunătățite, încurajând bogăția acestora și stimulând economia UE”.
Captură de ecran de pe site-ul Comisiei Europene
Sunt detaliate patru direcţii, prima dintre acestea fiind intitulată: “Cetăţeni şi economii”. Aici se precizează foarte clar că “Deponenții persoane fizice joacă deja un rol central în finanțarea economiei UE prin depozite bancare, dar ar trebui să aibă posibilitatea, dacă doresc, de a-și păstra mai mult din economii în instrumente de piață de capital cu randament mai ridicat, inclusiv în vederea pensionării”.
Prin urmare, nu se vorbeşte nicăieri despre confiscarea sau direcţionarea în mod obligatoriu a economiilor cetăţenilor către proiecte europene, ci, doar “dacă doresc”, cetăţenii “ar trebui să aibă posibilitatea de a-și păstra o parte mai mare din economii în instrumente de piață de capital cu randament mai ridicat”. În plus, “cetățenii se bucură de libertatea deplină de a investi pe baza alegerilor lor personale: vor avea întotdeauna control total asupra locului în care doresc să-și păstreze și să-și aloce banii. SIU (Uniunea Economiilor şi Investiţiilor) își propune să creeze un mediu mai favorabil pentru cetățenii care ar putea dori să investească pe piețele financiare, permițându-le să obțină un acces mai bun la oportunități de investiții productive”, după cum se subliniază la rubrica: “Întrebări și răspunsuri privind uniunea economiilor și investițiilor”.
De altfel, zvonurile vehiculate pe reţelele de socializare şi de o parte a presei online cu privire la “pericolul confiscării” banilor cetăţenilor de către UE au fost dezminţite de Reprezentanța Comisiei Europene în România, încă din data de 13 martie. “Obiectivul nostru este de a de cetățenilor opțiuni mai multe și mai bune, strict în măsura în care își doresc să facă investiții. Uniunea Europeană nu va forța în niciun fel cetățenii să investească pe piețele de capital. Cetățenii se bucură întotdeauna de libertatea deplină de a investi pe baza alegerilor lor personale”, a precizat Reprezentanța Comisiei Europene în România pe site-ul său.
CONCLUZIE
Nu, Uniunea Europeană nu urmăreşte să transforme în mod obligatoriu economiile private ale europenilor în investiţii şi nici “să fure banii strânși de populație”, ci intenţionează să ofere cetăţenilor diverse modalităţi de a “a-și păstra o parte mai mare din economii în instrumente de piață de capital cu randament mai ridicat”, dar doar “dacă doresc”, iar cetățenii se vor bucura în continuare“de libertatea deplină de a investi pe baza alegerilor lor personale: vor avea întotdeauna control total asupra locului în care doresc să-și păstreze și să-și aloce banii”.
(Carolina Ciulu)