Medicamentele prezintă efecte secundare. Efectele secundare nu se manifestă în rândul tuturor persoanelor, dar este bine să le cunoști înainte de a lua medicamente. Citește prospectele cu atenție. În cazul în care ai anumite temeri legate de un medicament, te poți adresa medicului, care este în măsură să-ți dea informațiile și recomandările necesare.
Este important ca în cazul în care urmezi și alte tratamente medicamentoase în paralel, să-i comunici medicului acest aspect. Pe lângă acest lucru, discută cu medicul despre istoricul tău medical sau dacă ai alergii medicamentoase ori suspectezi că ai avea.
Iată câteva medicamente și câteva efecte secundare ale acestora pe care este bine să le cunoști.
Pilula de a doua zi
Pilula de a doua zi (cea cu levonorogestrel sau cu ulipristal acetat) este o metodă contraceptivă de urgență care poate produce efecte secundare temporare sau chiar dezechilibre serioase în organism. Câteva dintre acestea fiind:
-dezechilibre hormonale;
-sarcina extrauterină;
-întârzierea menstuației;
-dureri de cap;
-crampe abdominale;
-sensibilitate la nivelul sânilor;
-sângerări ușoare între cicluri sau menstruații mai abundente;
-oboseală, precum și altele.
Ține cont că pilula de a doua zi este contraindicată celor care suferă de alergie la substanțele din pilulă. Este contraindicată, de asemenea, și celor care prezintă afecțiuni renale sau ale ficatului, informează medscape.com. Dacă suferi de afecțiuni cardiovasculare, hipertensiune arterială, diabet, cancer de sân sau astm, adresează-te medicului înainte.
Pilula de a doua zi NU protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală.
Pilula de a doua zi funcționează, în principal, prin întârzierea sau prevenirea ovulației, imformează Clinica Mayo. Totuși, părerile pot fi împărțite. De exemplu, experții de la Yale Health spun că pilula de a doua zi poate preveni și implantarea în uter a unui ovul deja fertilizat de spermatozoid.
Pilula de a doua zi NU se administrează în cazul în care suspectezi că ai fi însărcinată sau ești deja însărcinată. Efectele asupra fătului nu sunt pe deplin cunoscute. Dacă experimentezi sângerări abundente și dureri abdominale severe, adrează-te imediat medicului, întrucât acestea pot fi simptome ale unei pierderi de sarcină sau a unei sarcini extrauterine (ectopice).
Antibioticele
Antibioticele cuprind medicamentele utilizate pentru tratarea și prevenția infecțiilor bacteriene. Acestea se iau, de obicei, cu prescripție medicală. Nu este recomandat să iei antibiotice fără prescripție medicală și să abuzezi de acestea, întrucât favorizezi astfel rezistența la antibiotice, informează medicalnewstoday.com.
Printre cele mai comune reacții adverse ale antibioticelor se remarcă: stări de rău, balonare, indigestie și diaree.
Ține minte că unele persoane pot avea alergii la unele tipuri de antibiotice, ca de exemplu, la penicilină sau la cefalosporine. În anumite cazuri se poate produce o reacție alergică, numită anafilaxie, informează nhs.uk.
Este cazul să te adresezi de urgență la medic în cazul în care prezinți simptome ca:
-ai o erupție cutanată care se poate manifesta cu mâncărime, înroșire, cu umflături sau prin alte simptome supărătoare;
-gâtul și limba se umflă și apar dificultățile de vorbire;
-probleme de respirație;
-umflarea feței și a buzelor.
Aceste simptome indică prezența unei reacții alergice grave, ce necesită control medical de urgență.
Întotdeauna respectă indicațiile medicale în ceea ce privește administrarea de antibiotice și comunică-i medicului dacă știi că ai anumite alergii sau suspectezi că ești alergic la anumite substanțe.
Paracetamol
Paracetamolul este un medicament ce face parte din categoria de medicamente analgezice-antipiretice. Este utilizat pentru alinarea mai multor tipuri de durerii, precum durerile de cap, de dinți sau durerile menstruale și pentru reducerea febrei. Deși, este considerat, în general, un medicament sigur, acesta are câteva indicații importante, nefiind recomandat:
-celor care au alergii medicamentoase. Aceștia trebuie să discute cu medicul, înainte de a lua paracetamol;
-celor care suferă de afecțiuni ale ficatului sau afecțiuni renale.
De asemenea, este contraindicat ca pe durata tratamentului cu paracetamol să se consume alcool. Paracetamolul este contraindicat celor care au alergie la această substanță. Dacă dorești să iei paracetamol pe o durata mai lungă de timp, trebuie să discuți cu medicul înainte pentru recomandările necesare. În cazul în care remarci efecte adverse supărătoare precum disconfortul gastrointestinal (greață, balonare, diaree), precum și altele întrerupe administrarea și vorbește cu medicul.
Femeile gravide ar trebui să ceară sfatul medicului înainte de a lua paracetamol. De asemenea, părinții trebuie să respecte recomandările pediatrului în ceea ce privește administrarea acestui medicament în rândul copiilor.
Supradoza cu paracetamol poate duce de la dureri abdominale severe, greață, vărsături, până la leziuni hepatice și chiar la insuficiență hepatică sau alte complicații grave. De aceea, respectă regulile și dozele de administrare din prospect și recomandările medicale.
Prezintă-te imediat la medic dacă vezi că prezinți reacții alergice ca eurpțiile cutanate, umflarea gâtului sau a feței, dificultăți de respirație, precum și altele.
De Anca-Teodora Popa
Surse:
https://emedicine.medscape.com/article/2172292-overview?form=fpf
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/morning-after-pill/about/pac-20394730
https://www.healthdirect.gov.au/morning-after-pill
https://yalehealth.yale.edu/topic/emergency-contraception-morning-after-pill#:~:text=Emergency%20contraception%20will%20not%20harm,at%20the%20Yale%20Health%20Center.
https://www.medicalnewstoday.com/articles/dangers-from-taking-antibiotics-without-prescription#unnecessary-side-effects
https://www.nhs.uk/conditions/antibiotics/#:~:text=Antibiotics%20are%20used%20to%20treat,their%20own%20without%20using%20antibiotics.
https://www.healthdirect.gov.au/paracetamol