Introducere
Viitorul reprezintă o chestiune incertă pentru toată lumea, având în vedere că țările se confruntă cu o succesiune de crize economice și politice care afectează stabilitatea financiară. În Regatul Unit, opinia publică a reacționat după ce un sondaj derulat de Channel 4 a dezvăluit că majoritatea tinerilor cuprinși în Generația Z ar opta pentru o dictatură militară, în loc de un regim democratic. În 2025, Channel 4 a repetat sondajul de opinie, dar pe alte teme și a publicat rezultatele. Din cei intervievați, 55% dintre tinerii cu vârsta între 13-27 de ani consideră că bogăția familiei în care te-ai născut este un lucru important pentru atingerea prosperității individuale.
Generația Z și problemele de integrare
În urma pandemiei de covid-19, munca în societate a cunoscut o perspectivă flexibilă, inexistentă până la acele momente, care a dus și la dorința tinerei generații de a-și gestiona viața mult mai eficient și de a beneficia de mai multe drepturi. Imediat după încheierea pandemiei, lucrurile au revenit la normal, iar tinerii s-au confruntat cu anularea drepturilor „oferite” în pandemie, precum munca de acasă. Pe măsură ce timpul trece, societatea britanică se confruntă cu alte probleme, cum ar fi costurile ridicate în comparație cu salarile primite și perspectivele de viitor. Generația Z, cunoscută pentru pragmatism și lipsa de prejudecăți nu mai vede, în viitor, o perspectivă favorabilă pentru a rămâne în Regatul Unit. Conform sondajului realizat de Channel 4, post de televiziune deținut de guvernul britanic, 55% dintre tinerii cu vârste între 13-27 de ani, consideră că averea familiei în care se nasc este importantă pentru a atinge bunăstarea. Dintre aceștia, 60% consideră că dețin controlul asupra deciziilor referitoare la viitorul lor și 55% consideră că munca multă nu aduce succesul, ci averea familiei în care se nasc și consistența. Un alt sondaj dezvălui că 4 din 10 tineri britanici iau în considerare să-și prezinte demisia și identifice mijloace diferite de obținere a veniturilor.
Dintre aceștia, 45% dintre bărbați cu vârste între 13-27, consideră că legile favorabile femeilor au dus la distrugerea echilibrului între femei și bărbați.
Generația Z și sursele de informare
Ca în toate țările, generația Z nu se mai informează din sursele tradiționale, ci tinerii preferă să-și „culeagă” singuri informațiile de pe Internet. Dintre aceștia, 58% consideră Internetul mult mai relevant decât opiniile jurnaliștilor și doar 43% susțin că ar consulta sau consultă și surse oficiale din informare, precum BBC. Pe măsură ce ponderea de vârstă crește, putem observa că oamenii sunt mai interesați de mijloacele de informare oficiale, întrucât nu mai au răbdare și nici timp să-și „culeagă” și proceseze informațiile. În ceea ce privește politica, interesul crește pe măsură ce înaintează în vârstă, întrucât apar problemele de sănătate. Tinerii între 13 și 17 ani sunt interesați în proporție de 38% de politica britanică, iar cei între 18 și 22 de ani, în proporție de 41%. De menționat e că vârsta legală de votare este 18 ani în Regatul Unit. Lucrurile se schimbă la categoria 23-27 de ani, unde sondajul relevă că ei sunt interesați în proporție de 46%. Creșterea procentajului până la vârsta de 27 de ani este încetineste în intervalul 28-44 de ani, unde sunt persoane interesate în proporție de 38%. Ce a cauzat scăderea? Persoanele tinere au timp să se intereseze de politică și sunt și mai suspicioase la propaganda politică, astfel că între 18-22 de ani, tinerii primesc dreptul să voteze, ceea ce generează și un entuziasm. Pe măsură ce înaintează în vârstă, ei își procură singuri informațiile și consideră că este relevant să votezi, având și timp pentru a distinge și prelucra informațiile.
După vârsta de 27 de ani, majoritatea persoanelor nu mai au timp să acceseze informațiile și nici nu mai sunt interesate să cunoască evoluția politică. Pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă, interesul față de societate scade, iar ei devin interesați de sănătate, ceea ce duce la o creștere ulterioară a interesului față de informațiile politice și mai ales programele politice. Oamenii cu vârsta peste 39 de ani nu mai sunt interesați să voteze persoane, ci programe politice.
Autor: Alexandru Eduard Balaci
Bibliografie