În spaţiul public a fost intens circulată informaţia potrivit căreia Uniunea Europeană ar fi dispus interzicerea folosirii sobelor şi şemineelor. Informaţia este falsă şi a fost dezminţită chiar de Reprezentanţa Comisiei Europene în România.
CONTEXT
Realitatea.net publica la 20 martie 2025 următoarea ştire: „Lovitură cruntă pentru românii care se încălzesc cu lemne. Comisia Europeană este pe cale să interzică total utilizarea acestora în gospodării”.
„O inițiativă radicală menită să limiteze emisiile de carbon prinde contur la nivelul Uniunii Europene. Comisia Europeană a primit un proiect legislativ ce prevede interzicerea completă a încălzirii cu lemne începând din anul 2027. Aceasta înseamnă că sobele cu lemne, șemineele și alte forme de încălzire pe bază de lemn vor fi interzise”. „Implementarea acestei interdicții ar obliga milioane de gospodării să își modifice sistemele de încălzire, ceea ce ar putea conduce la costuri semnificative pentru consumatori”.
Captură ecran Realitatea.net, 20 martie 2025
Active News scria la 20 martie 2025: „Adio sobe, șeminee și grătare. Comisia Europeană este pe cale să interzică total utilizarea acestora în gospodării”
Captură ecran ActiveNews, 20 martie 2025
Active News publică şi o înregistrare video din 20 martie 2025 de pe canalul YouTube al jurnalistului Sorin Roşca Stănescu, în care acesta afirmă:
„Marii experți ai Uniunii Europene, cam aceiași care ne-au băgat pe gât COVID-ul, serurile anti-COVID și toate restricțiile care au avut loc, au decis acum că din 2025, orice formă de încălzire cu lemne – sobe, șeminee, etc, etc – urmează să fie cu desăvârșire interzise pe toată suprafața Europei. Mă întreb: cum vom face grătarul? Ce facem? Plecăm cu bateria electrică ca să facem un grătar în pădure? Sau interzicem nu numai sobele, șemineele, ci și grătarele? Explicația acestor așa-ziși experți este că particulele rezultate din arderea lemnelor afectează grav plămânii și scurtează perioada de viață. Stau și pun două întrebări. Prima: ce s-a întâmplat atâtea secole cu bătrânii din întreaga lume, care au trăit, unii până la 100 de ani, bine mersi lângă soba cu lemne sau alții, mai înstăriți, lângă şeminee? Cum de nu au murit aceștia prematur? A doua întrebare pe care mi-o pun este ce se va întâmpla cu, pot să spun, milioanele de gospodării care sunt pe bază de lemne, pentru că nu au gaz și mulți nici nu au posibilitatea să se încălzească cu energie electrică? Cum se vor descurca acești oameni? Mă gândesc în primul rând la români, dar situația este asemănătoare în întreaga Europă”.
Videoclipul avea la 22 martie 2025 peste 1400 de like-uri.
Captură ecran cont YouTube Sorin Roşca Stănescu, 20 martie 2025
VERIFICARE
Reprezentanţa Comisiei Europene în România a publicat o notă explicativă pe această temă încă din 5 martie 2025:
„Uniunea Europeană NU interzice sobele și șemineele”.
„Comisia nu a propus noi cerințe privind aparatele pentru încălzirea incintelor. Nu intenționăm să eliminăm treptat sobele pe bază de lemn, cărbune sau peleți.
Regulamentul privind proiectarea ecologică prevede o revizuire a măsurilor existente referitoare la aparatele pentru încălzire locală cu combustibil solid și la cazanele cu combustibil solid.
În prezent, ne aflăm în primele etape ale consultării producătorilor și a altor părți interesate cu privire la opțiuni de politică specifice.
La fel ca în cazul întregii legislații privind proiectarea ecologică, aceste măsuri vor viza numai aparatele noi, nu și cele care sunt deja instalate în locuințele cetățenilor.
Obiectivul nostru principal este să protejăm sănătatea cetățenilor noștri, prin reducerea emisiilor de poluanți atmosferici nocivi provenite de la astfel de aparate pentru încălzire. Emisiile de poluanți atmosferici rămân una dintre cele mai importante amenințări de mediu la adresa sănătății cetățenilor UE, în special a celor mai vulnerabili, a persoanelor în vârstă, a copiilor și a persoanelor cu afecțiuni de sănătate preexistente.
Este important de remarcat faptul că, la fel ca în cazul tuturor măsurilor privind proiectarea ecologică, dorim să evităm orice impact negativ semnificativ asupra consumatorilor, în special în ceea ce privește accesibilitatea prețurilor sau costul pe ciclul de viață al unor astfel de produse.
Comisia nu a adoptat o poziție finală cu privire la această chestiune și vom studia toate propunerile și alternativele, inclusiv accesibilitatea acestora ca preț.
Statele membre vor vota cu privire la aceste măsuri înainte de adoptarea de către Comisie a oricărui text nou.
Următoarele etape ale procesului: aceste măsuri vor fi incluse de Comisie într-un regulament de punere în aplicare, după consultarea părților interesate și a statelor membre. În practică, actul este discutat mai întâi cu părțile interesate (inclusiv cu producătorii) și este modificat în funcție de rezultatul acestor discuții. Urmează apoi un proces de adoptare, care va include o consultare interservicii, publicarea pentru contribuții pe site-ul Europa al Comisiei (unde fiecare cetățean sau întreprindere poate formula observații), transmiterea către Organizația Mondială a Comerțului și votul statelor membre în cadrul Comitetului de reglementare. Dacă este sprijinit de statele membre, textul va fi adoptat de Comisie și publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, dar numai după o perioadă de control în care atât Consiliul, cât și Parlamentul au posibilitatea de a formula obiecții cu privire la măsura respectivă”.
Captură ecran a site-ului Reprezentanţei Comisiei Europene în România, 5 martie 2025
CONCLUZIE
Comisia Europeană nu a propus noi cerințe privind aparatele pentru încălzirea incintelor şi nu intenționează să elimine treptat sobele pe bază de lemn, cărbune sau peleți. Informaţia este deci falsă.
Daniela Sîrbu