Administrația Trump dovedeşte un dispreț visceral față de dependența Europei de Statele Unite – relevă mesaje sensibile postate pe un grup de chat şi împărtăşite din greșeală cu un jurnalist de la publicaţia americană „The Atlantic”. În discuţiile de pe grupul de chat, secretarul american al apărării, Pete Hegseth, a ironizat Europa ca fiind „niște profitori patetici”, vicepreședintele JD Vance a sugerat chiar amânarea unei lovituri asupra țintelor houthi din Yemen, deoarece economiile europene beneficiază mai mult de transportul maritim prin Canalul Suez decât America. „Nu-mi place să scot din nou Europa pe cauțiune” – ar fi scris el pe grupul respectiv. În cele din urmă, se ajunge la un compromis: atacul va continua, dar europenii vor fi facturați – se mai arată în mesaje.
Mesajele se potrivesc cu tonul de confruntare strident adoptat de echipa lui Trump față de Europa, în special în ceea ce privește contribuțiile la NATO și războiul din Ucraina. Câţiva oficiali de pe continent încă mai credeau că retorica a fost una dură, menită să ajute Europa să stea pe propriile picioare. Dar nu este vorba doar de postură: scurgerea de informații arată clar că JD Vance, în special, se opune vehement faţă de ceea ce el consideră a fi „scrogging”-ul european (scrogging – metodă prin care canabisul este crescut nu în înălţime, ci plat şi uniform), dar pe care Europa îl vede ca un acord reciproc avantajos care permite ca informațiile, sprijinul militar și cooperarea în materie de securitate să circule în ambele sensuri. Aceasta va deranja capitalele europene. Marea Britanie și Olanda s-au alăturat administrației Biden în lovirea țintelor houthi anul trecut, iar Londra a asigurat realimentarea din aer a atacurilor discutate în chatul difuzat de grupul Signal.
Purtătorul de cuvânt oficial al premierului britanic Keir Starmer a declarat marți jurnaliștilor că Marea Britanie își păstrează încrederea că poate face schimb de informații în siguranță cu SUA. El a încercat însă să clarifice faptul că guvernul britanic are „reguli și acorduri foarte stricte” pentru comunicații securizate. „Pentru orice informații clasificate, acestea trebuie să fie comunicate prin sisteme de securitate adecvate” – a spus el. Și va spori îngrijorarea pe continent cu privire la vocea aparent proeminentă a lui JD Vance în discuțiile de politică externă. Vicepreşedintele american JD Vance a fost cel care a provocat discuția tensionată cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski în Biroul Oval luna trecută și al cărui discurs la Conferința de Securitate de la München a marcat prima salvă, într-o remodelare rapidă a relațiilor transatlantice. Mesajele sunt „un alt semnal de alarmă pentru o adevărată apărare europeană”, a scris fostul prim-ministru belgian Guy Verhofstadt pe X. „Când vor acționa liderii UE?” – se întreabă fostul premier belgian./mbaciu/cvanatoru
(CNN INTERNATIONAL – 25 martie)