Mulți proprietari germani de cafenele și baruri întâmpină probleme din cauza laptopurilor, deoarece oamenii care își mută locul de muncă aici comandă adesea puțin. „De obicei, ei lucrează timp de trei ore la un litru de apă sau la o ceașcă de espresso” – spune Kathrin Thies, proprietara „Thies Wohnen und Leben”, o cafenea concept din Magdeburg. „Nu pot trăi din asta, nu-mi pot plăti angajații și nu pot acoperi chiria. Pur și simplu nu este profitabil pentru noi” – se plânge aceasta. Pe de o parte, persoanele care lucrează în mişcare revitalizează localurile în orele în care nu există aflux de vizitatori. Dar pe de altă parte, din cauza popularității în creștere a activităţii de acasă, aceștia folosesc mesele cafenelelor atât de des încât unii proprietari încep să protesteze – și să interzică laptopurile. „Bineînțeles că le permitem, de exemplu, celor care vor să lucreze pe laptop timp de câteva minute. Dar dacă cineva are de gând să lucreze aici ore întregi, nu mai permitem acest lucru” – explică Ilia Basilaşvili, proprietarul cafenelei georgiene „ILOstan” din Berlin, într-un interviu acordat agenției de presă dpa. Cum reacţionează clienţii la această interdicţie? Potrivit restaurantelor, vizitatorii au reacții diferite la interzicerea laptopurilor. Pe de o parte, astfel de măsuri sunt lăudate de cei care doresc să încetinească ritmul vieții și să se distragă de la realitatea digitală măcar pentru o vreme. „O mulțime de clienţi o salută” – spunde Thies. „Dar, desigur, am pierdut și numeroşi clienți” – a adăugat ea. (https://www.dw.com/ru/nemeckie-kafe-obavili-vojnu-noutbukam/a-72213351)/ssirbu
RADOR RADIO ROMÂNIA (4 mai)