Presa internațională alocă spații ample rezultatelor înregistrate în primul tur al alegerilor prezidențiale din România. „România – Candidatul naționalist George Simion și primarul proeuropean al capitalei, Nicușor Dan, în turul doi al alegerilor prezidențiale”, titrează BBC, în timp ce cotidianul spaniol 20 Minutos subliniază încă din titlu că „România repetă istoria și votează din nou pentru extrema dreaptă într-un al doilea scrutin după anularea alegerilor prezidențiale”. Ziarul italian Il Fatto Quotidiano detaliază că „la şase luni de la haosul şi controversele care au urmat anulării alegerilor în care Călin Georgescu a câştigat în mod surprinzător, naţionaliştii de extremă dreapta au triumfat din nou la noile alegeri prezidenţiale, îmbunătăţindu-şi rezultatele anterioare”. Un alt cotidian italian, La Stampa, consideră că „România recompensează suveranismul anti-UE și pro-rus”. De altfel, victoria lui George Simion este văzută drept un „bumerang foarte frumos” pentru UE, după cum reține Le Figaro din declarațiile liderei partidului Reuniunea Națională din Franța, Marine Le Pen. Concret, cotidianul francez notează că „deputata franceză de extremă dreapta a declarat luni că ‘România tocmai i-a oferit doamnei Von der Leyen un bumerang foarte frumos’, acuzând-o implicit pe președinta Comisiei Europene că ar fi influențat anularea primului tur al alegerilor de acum cinci luni”, după cum scrie Le Figaro.
Presa greacă remarcă afinitățile lui George Simion cu doctrina noului președinte american Donald Trump. „După șocul victoriei – și al excluderii – pro-rusului Călin Georgescu, românii par să aleagă varianta trumpistă a acestuia: câștigătorul în vârstă de 38 de ani al primului tur al alegerilor prezidențiale este ο copie balcanică a MAGA. Singura speranță pentru UE este primarul Bucureștiului, Nicușor Dan”, comentează Protagon, în timp ce o altă publicație greacă, Naftemporiki, titrează: „Candidatul pro-Trump Simion e pe cale să devină primul președinte MAGA în România”. The New York Times observă că „George Simion a inversat recentul curent înregistrat printre alegătorii din întreaga lume de a-i pedepsi prin vot pe candidații considerați drept susținători ai lui Donald Trump”. „Alegerile prezidențiale din România impun un naționalist în stil MAGA împotriva centriștilor pro-UE”, constată și Financial Times, subliniind că „primul tur pune acum țara în fața unor grele opțiuni”.
Într-un interviu pentru Televiziunea Națională Bulgară, celălalt candidat calificat în turul al doilea, Nicușor Dan, consideră că „dezbaterea va fi între ‘pro’ sau ‘anti’ Occident”. Întrebat „Ce le-ați spune bulgarilor care se confruntă cu provocări similare: între Europa și Rusia, între America și Europa?”, Nicușor Dan a răspuns: „Eu sunt atât pentru Europa, cât și pentru Statele Unite. Europa mai mult din punct de vedere economic, iar Statele Unite mai mult din perspectiva de securitate. Cred că politicienii pro-occidentali trebuie să recâștige încrederea oamenilor pe care au pierdut-o în România – în principal din cauza corupției”. Financial Times notează însă că „analiștii estimează că pentru Dan lupta va fi grea, având în vedere că el a obținut doar 21% din voturi în primul tur, comparativ cu procentul de 41% al lui Simion – un procent mai mare decât al oricărui alt candidat de extremă-dreaptă apărut în România după căderea comunismului”, după cum subliniază Financial Times.
France 24 încearcă să afle motivele ascensiunii lui George Simion și notează: „Scoțându-şi în evidență tinerețea și fiind iscusit în utilizarea rețelelor de socializare, în special a TikTok, acest critic al UE – pe care o compară cu URSS – a reușit să stârnească furia în zonele rurale, unde șomajul rămâne ridicat, iar serviciile publice sunt adesea insuficiente”. Site-ul francez de știri îl citează pe profesorul de științe politice Jacques Rupnik care consideră că „vedem în România ceea ce vedem în alte părți, adică o țară divizată, cu orașe mari și prospere și o populație mai educată, orientată spre călătorii, și o Românie cu orașe mai mici, mai puțin dezvoltate, unde discursul naționalist rezonează mai puternic”. În plus, „George Simion a câștigat sprijin și în rândul diasporei din Occident, care beneficiază de politicile europene, dar nutrește resentimente puternice față de clasa politică românească. În Italia Giorgiei Meloni, candidatul AUR a obținut peste 70% din voturi”, mai subliniază France 24 . „Sprijinul popular pentru Simion, […] a cărui campanie a fost susținută de Georgescu, este un semn în plus al dezamăgirii profunde a alegătorilor români față de elitele lor politice tradiționale, care şi-au împărțit puterea de la căderea comunismului”, consideră și Financial Times.
Nici criza guvernamentală de la București nu a trecut neobservată în presa internațională. „România în haos după ce primul ministru demisionează”, titrează Politico, în timp ce La Libre Belgique detaliază că „premierul social-democrat Marcel Ciolacu și-a anunțat demisia luni, a doua zi după victoria zdrobitoare a extremei drepte în primul tur al alegerilor prezidențiale și eliminarea candidatului susținut de guvernul său”. BBC notează că Ciolacu le-a spus susținătorilor partidului său că, întrucât coaliția nu și-a îndeplinit obiectivul și „nu mai are credibilitate după votul românilor, voi propune ca PSD să părăsească această coaliție”. Bloomberg vorbește despre „cea mai mare criză politică din România de după căderea comunismului”, o criză ce a fost declanșată de „victoria neașteptată” a lui Călin Georgescu în primul tur în luna noiembrie a anului trecut./cciulu/atataru
(Carolina Ciulu – RADOR)