Politica externă și de apărare și economia au fost temele principale abordate de cancelarul german Friedrich Merz, într-un amplu discurs rostit în Bundestag, informează presa internațională. Germania își va asuma o responsabilitate mai mare pentru apărarea Europei, prin construirea celei mai puternice armate din UE, a declarat Merz, citează Die Zeit. „Guvernul federal va furniza toate resursele financiare de care armata are nevoie pentru a deveni cea mai puternică forță convențională din Europa”, a spus Merz, subliniind că „acest lucru este mai mult decât potrivit pentru cea mai populată și mai puternică țară din Europa, din punct de vedere economic”, reține Politico. În plus, Merz a asigurat că Germania – al doilea cel mai mare furnizor de ajutor militar pentru Ucraina, după Statele Unite – va continua să sprijine Kievul. Merz a adăugat că Germania este „foarte îngrijorată de apropierea tot mai mare dintre Beijing și Moscova” și că Berlinul va pleda ca Beijingul să își joace rolul în rezolvarea războiului din Ucraina, adaugă Politico.
În același timp, președintele francez Emmanuel Macron este deschis în privința staționării de arme nucleare franceze în alte națiuni europene și poartă discuții cu Germania și Polonia în acest sens, titrează Financial Times. Vorbind la postul francez TF1, Macron a subliniat că aceste discuții nu au modificat, în opinia sa, doctrina franceză privind utilizarea armelor nucleare. „De când există o doctrină nucleară, de la generalul de Gaulle încoace, a existat întotdeauna o dimensiune europeană în luarea în considerare a ceea ce numim interese vitale”, notează Le Soir.
În ceea ce privește puterea militară generală, indicele Global Firepower plasează Germania pe locul trei în Uniunea Europeană, după Italia, pe locul doi, și Franța, pe primul loc. În cadrul NATO, Germania ocupă locul șase în indicele puterii militare, după Turcia, pe locul patru, Franța, pe locul trei, Marea Britanie, pe locul doi, și SUA, pe primul loc, amintește Newsweek.
Cu o lună înainte de summitul NATO de la Haga, cu ocazia unei recente vizite la Pentagon, amiralul Giuseppe Cavo Dragone, preşedintele Comitetului Militar al NATO, a declarat că nu are încă nicio indicație că Statele Unite și-ar retrage forțele dedicate planurilor de apărare ale Alianței, pentru a le muta în zona Indo-Pacific, dar a susținut că Alianța trebuie să se pregătească pentru situația în care SUA și-ar îndrepta atenția dincolo de continent, consemnează Defense News. Dragone a spus că încă nu a auzit că Pentagonul ar duce la îndeplinire asemenea planuri, dar a adăugat că țările europene ar putea, în cele din urmă, să compenseze pierderea unor forțe americane de pe continent – inclusiv în apărarea aeriană, războiul electronic, transportul aerian strategic și dronele, completează Defense News. Între timp, NATO a desfășurat trei aeronave E-3A din cadrul Sistemului de avertizare și control aerian (AWACS) la baza aeriană Šiauliai, Lituania, pentru a sprijini activitățile sporite de vigilență în regiunea baltică, ca parte a angajamentului continuu al NATO față de apărarea colectivă, anunță Defence Journal. Fiind o locație strategică, baza lituaniană sprijină capacitățile de poliție aeriană și de rotație ale aliaților, jucând un rol cheie în eforturile de putere aeriană și descurajare ale NATO. Infrastructura sa consolidează în continuare interoperabilitatea între statele membre NATO și sporește pregătirea colectivă ca răspuns la dinamica geopolitică în evoluție, explică Defence Journal.
În timp ce președintele american Donald Trump își continuă turneul descris drept „istoric” în Orientul Mijlociu – în Arabia Saudită, Qatar și Emiratele Arabe Unite, toate privirile sunt ațintite asupra regiunii. Alegerea Golfului Persic ca destinație are o semnificație specială din perspectiva americană, călătoria lui Trump semnalând faptul că SUA sunt dornice să atragă mai multe investiții din străinătate, opinează Khaleej Times. Trump ar putea folosi călătoria și pentru a încerca să convingă statele din Golf să mențină prețurile petrolului la un nivel scăzut, după ce în anii anteriori, Arabia Saudită nu s-a dovedit interesată să își folosească politicile petroliere pentru a ajuta Statele Unite, comentează Foreign Affairs. La Riad, președintele Donald Trump a consolidat eforturile de a crea o nouă relație cu Siria, întâlnindu-se cu președintele sirian Ahmed al-Sharaa, în prezența prințului moștenitor saudit Mohammed bin Salman, în timp ce președintele turc Recep Tayyip Erdoğan s-a alăturat online, notează revista Time. Întâlnirea a avut loc după ce Trump și-a anunțat planul de a ridica sancțiunile americane asupra Siriei, în sprijinul unui nou guvern care să stabilizeze țara și să mențină pacea, adaugă Time. Tot la la Riad a avut loc Summit-ul Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG) și SUA, care a abordat evoluțiile regionale și internaționale recente și a explorat căile de consolidare a securității și stabilității în regiune, titrează Emirates 24/7. Parteneriatul strategic dintre statele Consiliului de Cooperare al Golfului și Statele Unite a încurajat o conlucrare sporită în diverse sectoare – politic, economic, comercial și de investiții, detaliază Saudi Press Agency – SPA. Din punct de vedere comercial, țările Consiliului de Cooperare al Golfului mențin legături comerciale și de investiții puternice cu SUA, cu un volum comercial care a depășit 180 de miliarde de dolari în 2024, scrie SPA. Pe de altă parte, la Doha, Qatarul și SUA au semnat acorduri în domeniul aviației și al apărării, pentru a consolida relațiile bilaterale, în timpul vizitei lui Trump, anunță Doha News. Părțile au redactat, de asemenea, o declarație de intenție pentru a consolida cooperarea militară, împreună cu o scrisoare de ofertă și acceptare care acoperă vânzarea de drone MQ-9B și sisteme de apărare aeriană FS-LIDS, completează Doha News. Arabia Saudită, alături de alte țări din Golf, precum Qatar, Kuweit și Emiratele Arabe Unite, se află în topul celor mai mari 15 importatori de arme la nivel global, iar o mare parte din importurile lor provin din SUA, subliniază CNN. (Cristina Zaharia, RADOR RADIO ROMÂNIA)