THE GUARDIAN: Runde decisive, alegeri repetate și politicieni de dreapta: Europa se pregătește pentru „super-duminica” electorală

 

Milioane de oameni vor vota la alegerile cruciale din România, Polonia și Portugalia.

 

THE GUARDIAN (Marea Britanie), 14 mai 2025 – Milioane de alegători din România, Polonia și Portugalia vor vota în acest weekend în cadrul unei „super-duminici” electorale care le va determina traiectoria democratică într-o perioadă de tensiuni politice, comerciale și economice accentuate.

În România candidatul de extrema dreaptă se află pe primul loc înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, în timp ce în Polonia, unde votul în primul tur e profund polarizat, un liberal, un conservator și un candidat de extrema dreaptă concurează pentru a deveni președinte.

În Portugalia care are alegeri generale anticipate la numai 14 luni de la anteriorul vot, statu-quo-ul pare că se va menține. Iată ce trebuie să știți.

 

România nu a avut deja alegeri prezidențiale?

 

Ba da. Votul inițial de anul trecut a fost anulat, iar câștigătorul-surpriză de extrema dreaptă a fost descalificat, pe fondul unor îngrijorări generalizate cu privire la interferența Rusiei și la alte nereguli. Așadar votul de duminică e al doilea tur al celui de-al doilea scrutin prezidențial din ultimele șase luni.

De data aceasta un ultranaționalist eurosceptic admirator al lui Trump participă la turul doi împotriva unui independent centrist – un vot pe care analiștii l-au calificat drept cel mai important din istoria postcomunistă a țării.

George Simion, 38 de ani, purtător de șepci cu MAGA, promovează un program social conservator și dorește „melonizarea” Europei și sistarea ajutorului militar pentru Ucraina, a câștigat confortabil primul tur cu 41% din voturi, aproape dublu față de rivalul său.

Al doilea clasat, Nicușor Dan, primarul Bucureștilor, 55 de ani, a prezentat turul doi drept o luptă pentru „o direcție pro-occidentală sau anti-occidentală a României”. Sondajele arată că distanța dintre cei doi se reduce, unul dintre ele plasându-i la egalitate.

Profitând de un val de frustrare a alegătorilor față de partidele consacrate din România, Simion a promis să-l numească prim-ministru pe Călin Georgescu, câștigătorul votului anulat din noiembrie.

Înfrângerea în primul tur a candidatului coaliției social-democrate-liberale aflate la putere a provocat demisia premierului pro-european, Marcel Ciolacu, și prăbușirea de facto a guvernului. Acum trebuie formată o nouă coaliție.

Analiștii afirmă că o victorie a lui Simion ar putea duce la o reorientare accentuată a țării spre dreapta. Un acord privind un guvern minoritar între partidul AUR al lui Simion, al doilea ca mărime din parlament, și social-democrații lui Ciolacu e considerată o posibilitate după vot, ca și alegerile anticipate.

Scrutinul e urmărit îndeaproape de UE, căreia nu i-ar prinde bine încă un perturbator în regiune, pe lângă Ungaria și Slovacia. De vot mai sunt interesați și naționaliștii – inclusiv cei de la Washington – care au acuzat Bucureștii de călcarea în picioare a democrației prin anularea alegerilor și descalificarea lui Georgescu.

Președintele României are un rol semi-executiv, cu atribuții considerabile în privința politicii externe, securității naționale, cheltuielilor militare și numirilor în justiție. De asemenea, președintele reprezintă țara (membră NATO) pe scena internațională și poate exercita dreptul de veto la voturi importante ale UE. /…/

Articol de Sam Jones (din Madrid), Jon Henley (din București) și Jakub Krupa (din Varșovia)

https://www.theguardian.com/world/2025/may/14/runoffs-reruns-and-rightwingers-europe-prepares-for-electoral-super-sunday

Traducere: Andrei Suba/RADOR RADIO ROMÂNIA/asuba/fmatei