Mihai Popșoi, la Conferința de Securitate de la Tallinn

Viceprim-ministrul Mihai Popșoi, ministru al afacerilor externe al Republicii Moldova, a participat astăzi, 17 mai, în calitate de vorbitor, la Conferința de securitate „Lennart Meri” din Tallinn, alături de vicepreședinta Comisiei Europene, Kaja Kallas; Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Baiba Braže, ministra afacerilor externe a Letoniei; și Jack Watling, cercetător principal din cadrul Institutului Regal al Serviciilor Unite pentru Studii de Apărare și Securitate din Londra.
În cadrul panelului, ministrul Mihai Popșoi a trecut în revistă progresele semnificative înregistrate de Republica Moldova, menționând că, astăzi, țara noastră „este determinată în parcursul său de aderare la Uniunea Europeană”.
„În acești ultimi trei ani – nu doar că am reușit să facem față provocărilor, dar am înregistrat progrese vizibile. Suntem mai rezilienți ca niciodată. Și asta se datorează în primul rând societății noastre, dar și partenerilor din Uniunea Europeană și din comunitatea internațională”, a declarat vicepremierul în discursul său.
Șeful diplomației de la Chișinău a vorbit despre responsabilitatea comună de a proteja pacea și stabilitatea în regiune, subliniind că agresiunea rusă împotriva Ucrainei are un impact devastator asupra securității întregului continent european.
„Faptul că discutăm despre concesii teritoriale, la 50 de ani de la Actul de la Helsinki, nu este o veste bună din punct de vedere diplomatic. Orice concesie de acest fel este o pantă alunecoasă spre nesiguranță continuă, hărțuire permanentă și subminarea ordinii internaționale bazate pe reguli”, a punctat Mihai Popșoi.
Ministrul afacerilor externe a vorbit despre eforturile Republicii Moldova de a-și consolida reziliența în ultimii ani, inclusiv prin diversificarea surselor energetice și întărirea apărării cibernetice, cu sprijinul partenerilor internaționali.
Viceprim-ministrul Mihai Popșoi s-a referit la tentativele de destabilizare în context electoral, inclusiv prin campanii susținute din exterior și exploatarea vulnerabilităților sociale de către grupuri oligarhice aflate în afara țării.
Ministrul Mihai Popșoi a abordat și dosarul transnistrean, menționând că, în pofida provocărilor geopolitice, situația în regiune este stabilă și autoritățile de la Chișinău sunt ferm angajate să o mențină astfel. Oficialul a subliniat că reintegrarea țării se va face în mod pașnic, prin dialog și apropiere de Uniunea Europeană.
„Spre deosebire de Kremlin, noi avem grijă de toți cetățenii noștri – indiferent de limba pe care o vorbesc, de regiunea în care trăiesc sau de preferințele lor politice”, a declarat Mihai Popșoi, subliniind că beneficiile integrării europene trebuie să ajungă la toți locuitorii Republicii Moldova./lalexandrescu/schelaru

www.radiochisinau.md – 17 mai