Europa a avut o „super duminică” electorală, notează France24 cu referire la alegerile prezidențiale din România și Polonia și la legislativele din Portugalia. „Românii au fost chemați să aleagă între George Simion și Nicușor Dan pentru a fi următorul lor președinte. Polonezii participă în primul tur al alegerilor prezidențiale, Rafal Trzaskowski și Karol Nawrocki fiind considerați favoriți. Iar portughezii sunt convocați la a treia rundă de alegeri legislative în trei ani”.
În așteptarea rezultatelor oficiale finale ale alegerilor prezidențiale din România, The Guardian preia datele primelor exit poll-uri publicate după închiderea urnelor, care nu includ date din diasporă, arătând un avans de aproximativ 9 procente pentru candidatul independent Nicușor Dan. „Un punct cheie de urmărit pe măsură ce rezultatele alegerilor încep să apară după închiderea secțiilor va fi votul diasporei românești, care în primul tur de acum două săptămâni a votat cu peste 60% pentru Simion. Diaspora este puternic antisistem de ceva timp, ceea ce înseamnă acum că este puternic de extremă dreapta”, a declarat Cristian Pîrvulescu, decanul Facultății de Științe Politice din cadrul SNSPA.
Urmărind și celelalte procese electorale din Europa, France24 menționează că „Polonezii au votat în primul tur al alegerilor prezidențiale, un vot care promite a fi decisiv pentru viitorul actualului guvern pro-european, precum și pentru legea avortului și drepturile minorităților sexuale. Primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski, un vechi politician pro-UE, se așteaptă să obțină 30% din voturi, devansându-l pe istoricul naționalist Karol Nawrocki, care are 25%, conform sondajelor. Dacă aceste proiecții se păstrează, cei doi candidați se vor înfrunta în turul al doilea, programat pentru 1 iunie, într-un moment delicat pentru Europa, cu continuarea războiului din Ucraina, ascensiunea partidelor de extremă dreapta și relațiile tensionate cu Washingtonul”.
Iar alegătorii din Portugalia au mers la vot pentru a-și alege parlamentarii pentru a treia oară din 2022, „în cadrul unor alegeri parlamentare care i-ar putea permite premierului demisionar, Luis Montenegro, să-și extindă majoritatea moderată de dreapta după un an la putere. În timp ce sondajele îi prevăd victoria de săptămâni întregi, liderul în vârstă de 52 de ani, aflat în funcție de doar un an, riscă să se regăsească din nou în fruntea unui guvern minoritar, prins între opoziția socialistă, care a fost la putere între 2015 și 2024, și extrema dreaptă, cu care refuză să guverneze țara”.
Vicepreședintele SUA s-a întâlnit cu preşedinta Comisiei Europene şi cu premierul Italiei, declarând că speră că întâlnirea lor va ajuta la evoluţia negocierilor comerciale dintre UE și SUA, scrie Reuters. „Europa este un aliat important al Statelor Unite dar, desigur, avem unele dezacorduri, așa cum se întâmplă uneori între prietenii, în chestiuni precum comerțul”, a spus dl Vance, stând alături de Ursula von der Leyen și Giorgia Meloni la Roma, după ce au asistat cu toții la Liturghia de întronizare a Papei Leon. „Cred că vom avea o discuţie grozavă și sperăm că va fi începutul unor relaţii comerciale și a unor avantaje comerciale de durată atât pentru Europa, cât şi pentru SUA”, a adăugat el. Ursula von der Leyen a spus că relația comercială dintre Uniunea Europeană și Statele Unite este cea mai amplă din lume și valorează mai mult de 1,5 trilioane de dolari pe an. Ea a adăugat că cele două părți au făcut schimb de documente de negociere care subliniază diferitele domenii viitoare de discuție. „Este important, acum că am schimbat documente, că experții noștri analizează în profunzime, discută detaliile”, a spus ea. „Ceea ce ne unește este că, în final, ne dorim împreună să avem o afacere bună pentru ambele părți”, a adăugat von der Leyen.
Tot în Italia, vicepreședintele american și președintele Ucrainei au avut o primă întâlnire după altercația de la Casa Albă, scrie La Libre Belgique. Cei doi au discutat, potrivit Kievului, despre „situația de pe front, despre pregătirile pentru conversația de luni (dintre Trump și Putin), despre posibilitatea unor sancțiuni împotriva Rusiei în absența unor rezultate și a unui armistițiu”. Donald Trump a declarat sâmbătă că va vorbi luni la telefon cu omologul său rus, Vladimir Putin, pentru a discuta despre încheierea războiului, înainte de a discuta cu dl Zelenski și cu mai mulți lideri ai statelor membre NATO. Scopul apelului dintre domnii Trump și Putin: „Să pună capăt vărsării de sânge”, a declarat președintele amerian pe platforma sa Truth Social.
Numeroși lideri mondiali și peste 250.000 de oameni au participat duminică la ceremonia de întronizare a Papei Leon al XIV-lea, primul Papă american din istoria catolică. După cum reține Avvenire, alături de Pontif, liturghia a fost celebrată de 200 de cardinali, 750 de arhiepiscopi, episcopi și preoți, plus alți 3.000 de preoți în porțiunea de piaţă rezervată acestora. În omilia sa, Papa Leon al XIV-lea a folosit „două cuvinte de tip busolă: Iubire și unitate”. „Acestea – subliniază Leon al XIV-lea – sunt cele două dimensiuni ale misiunii încredințate lui Petru de Isus”. „În Unul, suntem Unul” – în aceste ultime cuvinte se află motto-ul său episcopal și papal. „Acesta este drumul pe care trebuie să îl parcurgem împreună”, a continuat Papa, „între noi dar și cu Bisericile creștine surori, cu cei care urmează alte căi religioase, cu cei care cultivă neliniștea căutării lui Dumnezeu, cu toate femeile și bărbații de bună credinţă, pentru a construi o lume nouă în care să domnească pacea”. Și acesta este și „spiritul misionar care trebuie să ne anime – îndeamnă Papa Leon al XIV-lea – fără să ne închidem în micul nostru grup sau să ne simțim superiori lumii; suntem chemați să oferim tuturor dragostea lui Dumnezeu, pentru a se realiza acea unitate care nu anulează diferențele, ci mai degrabă sporește istoria personală a fiecăruia și cultura socială și religioasă a fiecărui popor”.
Florin Matei, Agenția de Presă RADOR