Temerile că România ar fi avut astăzi un președinte de extremă dreapta, un „trumpist”, cineva care, în colaborare cu liderii din Ungaria și Slovacia, ar consolida frontul pro-rus în cadrul Uniunii Europene, nu s-au împlinit. În locul fostului ultras George Simion a fost ales matematicianul, primarul centrist al Bucureștiului, Nicuşor Dan, care primise jumătate din voturile adversarului său în primul tur al alegerilor (21% față de 41%). Simion, la fel ca Trump în 2020, inițial nu și-a acceptat înfrângerea. Mai târziu însă, el a declarat: „Poate că am pierdut o bătălie, dar cu siguranță nu vom pierde războiul”. Dan, pe de altă parte, a remarcat că au ieşit victorioşi alegătorii care cer „o schimbare radicală, instituții funcționale ale statului, mai puțină corupție, o economie prosperă și o societate a dialogului, nu a urii”. Învinsul exprimă o realitate, câștigătorul o speranță.
Fie şi în ultima clipă, mulți cetățeni au înțeles gravitatea amenințării și s-au mobilizat pentru a menține țara pe o cale pro-occidentală
Realitatea este că rezultatul primului tur de scrutin a arătat marea nemulțumire care există în România față de situația economică, față de corupție și performanțele statului și ale guvernărilor. Pe acest teren, în multe țări, câştigă teren mesajul extremei drepte care acuză „elitele trădătoare”, actori străini, imigranți și „Bruxelles-ul” de toate relele. Ironia este însă că nemulțumirea generală lasă unor puteri străine o marjă de a interveni în conflictul politic intern. Astfel, serviciile statului român au detectat interferențe rusești în favoarea unui nou-intrat în politică în primul tur al primelor alegeri prezidențiale de anul trecut. Acele alegeri au fost anulate. Antieuropenii vor continua să susțină că aceasta a fost o lovitură de stat nedemocratică și că Dan este la putere ca urmare a fraudării. Susținătorii lui Dan și liderii europeni (cu excepția lui Viktor Orbán și Robert Fico) vor vorbi despre o intervenție care a împiedicat alunecarea democrației spre autoritarism, așa cum se întâmplă în Ungaria.
Sunt multe pariurile pe care Dan le va avea de câştigat, pentru ca războiul despre care vorbește Simion să aibă un final fericit pentru pro-europeni. Altfel, declaraţia sa va rămâne doar o dorinţă neîmplinită. Cetățenii trebuie convinși – trebuie să câștige încredere în procesul electoral și în instituții. Iar pentru acest lucru este nevoie de stat de drept, justiție, combaterea corupției și, în final, a indiferenței față de cetățeni. În România, democrația a arătat cum poate fi protejată. Faptul că la ultimele alegeri prezența la vot în primul tur (pe 4 mai) a fost de 53%, iar în al doilea de aproape 65%, arată că, chiar și în ultimul moment, mulți cetățeni au înțeles gravitatea amenințării și s-au mobilizat pentru a menține țara pe o cale pro-occidentală. Prin votul lor, ei i-au dat democrației încă o șansă. Acum, democrația trebuie să le îmbunătățească viața și perspectivele.
ΚΑΤΗΙΜΕRINI (Grecia) – 20 mai 2025 – Articol de opinie de Nikos Konstantaras
Traducerea: Carolina Ciulu/RADOR RADIO ROMÂNIA