Un obiectiv „optimist, realist” de deficit bugetar pentru România în 2025 este de 7,5% din producția economică, a declarat joi președintele ales Nicușor Dan, adăugând că discuțiile preliminare privind bugetele pe 2025 și 2026 nu includ majorări de taxe.
România a înregistrat un deficit de 9,3% din PIB în 2024. Neaplicarea rapidă a unor măsuri credibile de reducere a deficitului înseamnă că statului membru al Uniunii Europene și al NATO riscă să îi fie blocat accesul la fondurile UE, ca și o potențială retrogradare a ratingului său suveran până la ultima treaptă a gradului de risc în investiții.
După ce a învins un candidat eurosceptic de dreapta dur la alegerile prezidențiale din această lună, Nicuşor Dan – de centru – are sarcina de a numi un premier ce poate forma o echipă care să se ocupe de finanțele publice. Bugetul României pentru 2025 vizează un deficit de 7% din PIB – pe baza unei ipoteze de creștere economică de 2,5% – despre care analiștii și Comisia Europeană au spus că este practic de neatins fără măsuri suplimentare.
„Ținta optimistă, realistă pentru 2025 pentru deficit este de 7,5% din PIB. Trebuie să transferăm aproximativ 30 de miliarde de lei (6,70 miliarde de dolari) în buget”, le-a declarat dl Dan reporterilor după validarea rezultatului alegerilor prezidenţiale de către Curtea Supremă. El va fi învestit luni în funcţie. „După părerea mea, discuțiile privind bugetele pe 2025 și 2026 pleacă de la premisa de a nu majora taxele”, a spus Nicuşor Dan, care s-a opus majorării taxelor în campania electorală.
Creşterea economică a României s-a diminuat constant după o creştere post-pandemie din 2021, iar Comisia Europeană, organismul executiv al UE, prognozează pentru ţară un deficit bugetar de 8,6% anul acesta și de 8,4% în 2026. În prezent, România se așteaptă la cel mai scăzut rating de investiție de la S&P, Fitch și Moody’s. Toate o plasează acum la „negativ”. Un nou guvern trebuie să conţină cel puţin trei partide pro-UE pentru a avea o majoritate, în condiţiile în care extrema-dreapta, care controlează o treime din parlament, ar putea să se bazeze pe câștigurile sale recente pentru a stimula sentimentul public împotriva reducerilor bugetare./opopescu/csimion
REUTERS – 22 mai