Au fost identificate zonele creierului care ne permit să distingem realitatea de imaginație: descoperirea, publicată în revista „Neuron” de University College London, ar putea îmbunătăți diagnosticul și tratamentul unor afecțiuni precum schizofrenia și ar putea chiar inspira noi tehnologii de realitate virtuală pentru experiențe din ce în ce mai realiste.
„Gândiți-vă la un măr în cel mai viu mod posibil: în timpul imaginației se activează multe dintre regiunile creierului, ca atunci când vedeți un măr adevărat”, observă neurologul Nadine Dijkstra. „Până de curând, nu era clar cum distinge creierul între aceste experiențe reale și cele imaginare”. Pentru a afla, cercetătorii au cerut celor 26 de voluntari să caute o schemă vizuală specifică într-o imagine ușor neclară afișată pe un ecran și să indice dacă schema a fost, de fapt, prezentă. În același timp, participanții au fost rugați să-și imagineze o schemă identică sau diferită de ceea ce pe căutau și să indice cât de vii erau imaginile lor mentale.
Când schemele erau aceleași și participanții raportau că imaginația lor era foarte vie, tindeau să declare că au văzut o schemă reală, chiar și atunci când nu era prezentat nimic pe ecran. Aceasta înseamnă că își confundau imaginile mentale cu realitatea.
În timpul experimentului, activitatea creierului a fost monitorizată folosind imagistica prin rezonanță magnetică funcțională. Imaginile au arătat că o regiune a creierului cunoscută sub numele de „gyrus fusiform” (situată în spatele tâmplelor, în partea inferioară a lobului temporal) este implicată în a ne ajuta să stabilim, dacă ceea ce vedem, provine din lumea exterioară sau este generat de imaginația noastră.
Activarea în girusul fusiform este, de obicei, mai slabă în timpul imaginației decât în timpul percepției, ceea ce ajută creierul să le separe pe cele două. Cu toate acestea, studiul a demonstrat că uneori, atunci când participanții își imaginau în mod foarte viu, activarea în girusul fusiform era deosebit de puternică și astfel ajungeau să-și confunde imaginația cu realitatea.
Studiul a demonstrat, de asemenea, că girusul fusiform lucrează cu alte zone ale creierului pentru a ne ajuta să distingem între ceea ce este real și ceea ce nu este. În special, activitatea din insula anterioară (o regiune a cortexului prefrontal) creștea în concordanță cu activitatea din girusul fusiform, atunci când participanții susțineau că ceva era real, chiar dacă era, de fapt, imaginar.(www.ansa.it – 7 iunie)/oavram
RADOR RADIO ROMÂNIA (7 iunie)