Rusia vede protestele din Hong Kong ca fiind inspirate de SUA

 hk-handover-protestRuşii au modul lor propriu de a vedea evenimentele internaţionale. Cea mai mare televiziune de stat de ştiri „Rossia 24” a afirmat că protestele din Hong Kong sunt inspirate de SUA, iar participanţii au fost instruiţi de serviciile speciale americane. Pentru a provoca daune Chinei – care este aliatul Rusiei, deci şi Moscovei.

Materialul televiziunii „Rossia 24” intitulat „Protestele studenţeşti sunt oare organizate de Marea Britanie şi SUA?” a încercat să forţeze această teză fantastică. În materialul scurt, televiziunea rusă de stat i-a prezentat pe protestatari ca „pioni manevraţi de Occident pentru a destabiliza China”.

„Serviciile speciale ale SUA şi Marii Britanii au pregătit protestele şi i-au instruit pe participanţi” – transmite televiziunea. De ce? Pentru „Rossia 24” este clar. China este unul din aliaţii apropiaţi ai Rusiei şi este pedepsită în acest fel pentru sprijinirea Moscovei. Această intrigă americano-britanică a fost construită împotriva Kremlinului, în urma evenimentelor din ultimele luni.

Drept dovadă că SUA au inspirat protestele din Hong Kong, televiziunea rusă relatează faptul că „purtătorul de cuvânt al Casei Albe a confirmat că Washingtonul sprijină aspiraţiile locuitorilor din Hong Kong”. Iar Marea Britanie sprijină protestele, deoarece „în acest fel îşi protejează interesele sale de afaceri, pe care Beijingul le-a îngrădit treptat”.
Revelaţiile postului rus de televiziune nu se termină aici. Ziariştii postului au afirmat că „tacticile protestatarilor seamănă perfect cu cele din timpul tuturor revoluţiilor „portocalii”, care au fost lovituri de stat” – a afirmat televiziunea, făcând trimitere la revoluţiile colorate din fostele republici ale URSS, în special în Ucraina din anul 2004.

Ucraina este de altfel invocată în contextul protestelor din Hong Kong mult mai des. „Problemele politicianului cu numele Ianukovici au început de la aceeaşi întrebare: cum poate fi înlăturat micul grup de studenţi protestatari?” – apreciază ziariştii postului respectiv de televiziune într-un alt material despre Hong Kong. Şi adaugă: „Beijingul urmăreşte cu atenţie evenimentele în lume. Nu peste mult timp va trebui să răspundă la aceeaşi întrebare”.
Televiziunea rusă nu vorbeşte în niciun caz de cauzele adevărate ale protestelor, adică de încercarea de îngrădire a democraţiei în Hong Kong de către puterea de la Beijing.

Motivul protestelor este rezistenţa împotriva principiilor impuse de Beijing privind alegerea şefului administraţiei locale. Honk Kongului, care în anul 1997 a fost restituit Chinei de către Marea Britanie, i s-a promis o autonomie largă, între care şi politică, în cadrul principiului „o ţară, două sisteme” impus de fostul preşedinte al RPCh, Deng Xiao-ping. Or, susţinătorii din Hong Kong ai democraţiei atrag atenţia că Beijingul încearcă să strângă treptat controlul politic asupra regiunii.

Unul din aceste simtome este modul de alegere a şefului administraţiei locale în anul 2017. Pentru prima dată în istorie, locuitorii Hong Kongului vor putea alege şeful administraţiei în alegeri generale, dar activiştii arată că alegerea va fi restricţionată la doi-trei candidaţi confirmaţi în prealabil de un comitet fidel autorităţilor de la Beijing.
Tocmai împotriva acestor prevederi zeci de mii de protestatari ocupă cartierul de afaceri al oraşului. Liderii protestatarilor au avertizat că, dacă şeful administraţiei locale nu-şi va da imediat demisia, îşi vor intensifica acţiunile şi vor începe să ocupe sediile guvernamentale.

Potrivit agenţiei AP, în acest fel demonstranţii riscă o nouă confruntare cu poliţia, care în mod sigur nu va permite luarea cu asalt a sediilor guvernamentale. Creşte de asemenea presiunea asupra guvernului de la Beijing, care până acum mai mult a tăcut şi a cerut ca şeful administraţiei din Hong Kong, Leung Chun-ying, să se descurce singur cu criza.
După cum a informat la conferinţa de presă adjunctul şefului asociaţiei studenţilor, Lester Shum, liderii studenţilor sunt dispuşi să discute cu reprezentanţii guvernului central al Chinei.

GAZETA WYBORCZA (Polonia), 2 octombrie
Articol de Michal Wachnicki
Traducerea: Maria Stanciu