Carta editorială România Check by Rador

Prin activitatea sa de agenție de presă, dar și prin apartenența la Radio România, Rador are deja reflexele unui organism de media imparțial, transparent și echilibrat.

Pentru cititorii rubricii noastre de fact-checking România Check evidențiem principalele linii directoare pe care le urmărim în alegerea, verificarea și analiza temelor propuse.

Principii etice și juridice:

Echipa de jurnaliști de fact-checking respectă un ansamblu de texte de referință: statutul juridic și deontologic  al Radio România, dar și Codul de Principii al Cartei IFCN , precum și standardele europene de fact-checking. Rador și Radio România sunt mass-media publice al căror statut le garantează independența și imparțialitatea în maniera de tratare a informației. Jurnaliștii noștri păstrează echidistanța raportat la lumea politică.

Metodologie:

În funcție și de frecvența și impactul informațiilor false generate de rețelele sociale sau de mass-media, dar și de capacitatea de a verifica un subiect sau altul estimăm publicarea în medie a cel puțin unui articol de fact-checking pe săptămână.

Subiectele sunt selectate în funcție de interesul general al populației, de gradul de impact, de nivelul de denaturare al informației. Precizăm însă că nu vor putea fi supuse analizei temele care se bazează pe opinii, aspecte cu grad mare de subiectivitate, predicții, scenarii anticipative ori cele care prezintă riscuri secundare. Anchetăm cu prioritate afirmațiile și zvonurile cu grad mare de viralitate și potențial dăunătoare care circulă pe internet, pe rețelele sociale, site-uri și bloguri sau frecvent în spațiul public.  Acordăm prioritate dezmințirii informațiilor false care ar putea pune în pericol sănătatea sau viața altor persoane, care ar putea dăuna democrației sau care promovează ura și rasismul.

Jurnaliștii noștri de fact-checking garantează imparțialitatea și corectitudinea produselor livrate prin utilizarea acelorași standarde indiferent de sursa care a propagat afirmațiile și zvonurile.

România Check by Rador se delimitează de orice atitudine ce poate avea conotații de partizanat politic sau de orice altă natură.

În cadrul cercetărilor efectuate, sursele noastre de informații și dovezile noastre vor putea fi identificate ușor, vor fi accesibile în mod gratuit și pot reprezenta o sugestie pentru cititorii noștri care vor să refacă aceiași pași ei înșiși; sursele primare sunt utilizate cu prioritate, atunci când este posibil. În cazul absenței surselor primare de informare, modul de utilizare al surselor secundare este explicat în mod transparent.

Toate elementele afirmațiilor sunt verificate din mai multe surse, cu excepția cazului în care o singură sursă este relevantă pentru subiect. De asemenea, vom încerca să contactăm, când este cazul și dacă este posibil, autorul aserțiunii sau al ideii vehiculate.

 

Scala de evaluare:

Pentru claritate și precizie am ales trei termeni de clasificare potrivit cărora identificăm concluziile în urma examinării subiectelor verificate:  ADEVĂRAT, FALS, IMPRECIS

 

Corectarea erorilor:

În cazul comiterii unor erori publicăm rectificarile în mod deschis și transparent, în așa fel încât utilizatorii care au citit articolul original să poata vedea în același mod versiunea corectată. Modificările vor apărea în cadrul articolului original, cu precizarea acestora la începutul textului, a tipului corecturii și cu menționarea datei și orei reeditării articolului. În cazul unei greșeli minore, precum una de ortografie sau transcrierea inexactă a unui nume propriu, corectura se face în mod automat fără a mai face precizarea acestor modificări.