Interviu acordat de preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, postului de televiziune Euronews

52061eb5a48d1Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a declarat că nu are de gând să recunoască independenţa republicilor populare Lugansk şi Doneţk. „Am declarat de la bun început că nu accept proiectul Novorossia. Eu mă pronunţ pentru unitatea şi integritatea teritorială a statului ucrainean”, a mai declarat preşedintele belarus, într-un interviu acordat postului tv Euronews, publicat pe 3 octombrie pe site-ul postului  de televiziune.

„Nu percep proiectul Novorossia”, a declarat Lukaşenko. „Noi nu ne-am dorit distrugerea statului ucrainean. Unii afirmă că în trecut Crimeea „în mod eronat” a trecut la Ucraina şi că acest teritoriu ar fi un teritoriu străvechi rusesc, ceea ce nu este o abordare corectă”, a spus Lukaşenko, în interviu.

Fiind întrebat dacă este dispus să recunoască independenţa republicilor Doneţk şi Lugansk, preşedintele belarus a afirmat: „Nu, nu, noi urmăm o cu totul altă poziţie”. Lukaşenko a mai subliniat că mereu s-a pronunţat pentru integritatea teritorială a Ucrainei. „Am declarat de la bun început că proiectul Novorossia nu este acceptat de mine. Eu mă pronunţ pentru unitatea şi integritatea teritorială a statului ucrainean, pentru a nu exista acolo unele conflicte îngheţate, unele zone de genul Transnistriei, Nagornîi Karabah, care mereu ameninţă cu pericolul izbucnirii unei explozii. Personal nu doresc aşa ceva nici ca persoană, nici ca preşedinte al Republicii Belarus, pentru că noi ne aflăm foarte aproape de Ucraina”, a mai menţionat Lukaşenko.

Aleksandr Lukaşenko a mai declarat că Occidentul poartă responsabilitatea pentru escaladarea conflictului din Ucraina. „În ceea ce o priveşte pe Rusia, eu consider că au fost comise multe greşeli atât din partea Occidentului, cât şi din partea Rusiei, dar o mare responsabilitate o poartă în primul rând Occidentul, şi nu Rusia”, a declarat preşedintele belarus. Liderul de la Minsk a mai afirmat că: „nu Rusia a dus la escaladarea conflictului de pe ‘Maidan’ (Piaţa Independenţei din Kiev n.r.), nu Rusia a fost cea care a acţionat acolo, ci unele personalităţi importante din statele occidentale”. „Acest lucru îl cunoaşte o lume întreagă şi noi la fel ştim, pentru că suntem aici alături. Aceste personalităţi au acţionat în mod deschis, instigând participanţii ‘Maidanului’ la confruntări”, a mai spus Lukaşenko.

Acesta a mai afirmat că el nu consideră că intrarea Crimeii în componenţa Rusiei ar fi o consecinţă a schimbării regimului de la Kiev. „Doriţi să sugeraţi că evenimentele din Crimeea, acţiunile Rusiei în Crimeea, au fost întreprinse drept răzbunare pentru evenimentele din ‘Maidan’ (Piaţa Independenţei)? Nu, categoric! Este un rezultat al acţiunilor eronate ale Ucrainei la acel moment”, a mai spus el. „Situaţia poate fi stabilizată pe parcursul unui an”, a precizat şeful statului belarus. „Consider că, prin dorinţa Ucrainei, Rusiei şi Occidentului, situaţia poate fi stabilizată pe parcursul unui an chiar şi în aceste condiţii”, a indicat liderul belarus.

„Pentru mine este un lucru extrem de periculos şi înspăimântător: neîncrederea Rusiei faţă de Occident, a Occidentului faţă de Rusia, a SUA faţă de Rusia şi a Rusiei faţă de SUA, precum şi neîncrederea părţilor aflate în conflict”, a specificat Lukaşenko. În acest context, el a mai adăugat că: „este dispus să utilizeze şi forţele armate belaruse pentru a separa părţile aflate în conflict”. Potrivit afirmaţiilor sale, „dacă e să se facă referire la modul general la stabilizarea situaţiei din Ucraina, atunci acolo trebuie organizată pe principii absolut democratice o reformă a Constituţiei şi a întregului proces politic”. „Deocamdată, există oligarhii din Ucraina, care de altfel au deja propriile forţe armate”, a menţionat Lukaşenko. „Oligarhii au interese ce depăşesc graniţele Ucrainei, ei nu au banii în Ucraina, ei în orice moment pot să-şi ia tălpăşiţa din Ucraina, ei nu au nimic în comun cu poporul ucrainean”, a conchis liderul belarus, Aleksandr Lukaşenko, în interviul acordat postului de televiziune Euronews.

(Agenţia de presă ITAR-TASS – 4 octombrie)