REVISTA PRESEI INTERNAŢIONALE – 17 octombrie 2014

Promisiuni şi acţiuni în cadrul eforturilor de eradicare a epidemiei de Ebola. Organizaţia „Medici fără Frontiere” a declarat că recentele promisiuni privind livrarea de echipamente şi personal medical în ţările afectate din Africa de Vest „nu au avut până acum niciun impact asupra epidemiei” – scriu ziarele internaţionale. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recunoscut că răspunsul la epidemia de Ebola a fost unul „cam de mântuială” – scrie „The Guardian”. „Aproape toţi cei implicaţi au eşuat mai ales în înţelegerea situaţiei” – mai notează ziarul britanic, apreciind că „experţii poate au realizat până acum că protocolul convenţional de stopare a bolii nu funcţionează în Africa de Vest, o regiune cu graniţe poroase şi sisteme de sănătate distruse”. „New York Times” subliniază că „fondul stabilit de ONU pentru operaţiunile de stopare a epidemiei nu şi-a atins ţinta propusă”. „ONU are în fond aproximativ 100.000 de dolari, doar o fracţiune din cei aproape 20 de milioane de dolari solicitaţi de la guvernele lumii şi aporape nimic din acei aproximativ un miliard de dolari de care are nevoie organizaţia pentru a lupta împotriva virusului ucigaş”, explică publicaţia americană, care precizează că banii existenţi în fond au fost donaţi de Columbia. Potrivit ziarului european „EU Observer”, ţările membre ale UE au decis să intensifice scanările şi verificările pe aeroporturile din Africa de Vest, dar nu în Europa, în ciuda apelurilor formulate de Marea Britanie. „Ebola e un test al cetăţeniei globalizate” – titrează „ziarul american „Miami Herald”, care îl citează pe secretarul american de stat, John Kerry. SUA au făcut apel la naţiunile lumii să trimită mai mulţi bani, camioane, ambulanţe, paturi de spital, elicoptere, trupe şi personal medical în ţările afectate. Cel mai mult, însă, este nevoie de personal medical şi echipament de protecţie”, adaugă publicaţia şi subliniază: „Intenţii bune şi promisiuni sunt, dar este limpede că lumea trebuie să facă ceva concret şi cât de repede posibil”.

Convorbirile bilaterale de la Milano dintre preşedintele Ucrainei şi preşedintele Rusiei nu au generat niciun rezultat clar – scrie „Kiev Post”, comentând reuniunea de la Milano a liderilor europeni. Deşi negocierile de la Milano, marcate de divergenţe şi neînţelegeri, nu au adus un prea mare optimism participanţilor, s-a ajuns totuşi la o concluzie – notează ziarul ucrainean, care îl citează pe preşedintele Poroşenko: „Am convenit asupra principalilor parametri ai contractului privind livrările de gaze naturale ruseşti, şi se apropie de finalizare şi problema privind resursele financiare care acoperă contractul”. „Russia Today” consideră poziţia liderului de la Kiev ca fiind „uşor prea optimistă”. „La Milano nu s-a ajuns la niciun fel de acord, dar au fost programate noi negocieri pe 21 octombrie, negocieri care vor fi mediate, încă o dată, de UE” – punctează „Russia Today”.
Eveniment fără precedent la Vatican. Papa Francisc a decis să închirieze Capela Sixtină pentru desfăşurarea unor evenimente private, banii încasaţi în urma acestora urmând să fie donaţi unor organizaţii de caritate. Astfel, în această seară – anunţă „The Telegraph” -, în decorul magnific al frescelor lui Michelangelo, în Capela Sixtină va avea loc un concert privat organizat de firma Porsche. Ziarul britanic subliniază că la concert vor participa numai 40 de turişti „cu dare de mână”, membri ai Clubului Porsche. Vaticanul nu a precizat cât se va încasa din acest eveniment, dar cei 40 de membri ai Clubului Porsche au plătit fiecare câte 5.000 de euro pentru un tur de cinci zile în Italia, mai scrie „The Telegraph” şi conchide: „Este o iniţiativă care sprijină proiectele umanitare ale Suveranului Pontif”.