România în Afganistan – 12 ani de parteneriat strategic româno-american

radudobritoiuTimp de 12 ani, Armata Română a luptat alături de marile armate ale lumii, într-un loc în care istoria se scrie în fiecare clipă cu sânge. Timp de 12 ani, militarii români şi-au făcut datoria la peste 5.000 de kilometri de casă, câştigând respectul şi admiraţia partenerilor de coaliţie. Au fost 12 ani de eforturi la care şi Radio România a luat parte, şi suntem mândri să marcăm ziua postului public de Radio printr-o expoziţie cu fotografiile realizate de reporterii de război ai Radio România în acest teatru de operaţii. Vernisajul expoziţiei România în Afganistan – 12 ani de parteneriat strategic româno-american va avea loc vineri, 24 octombrie, la ora 11:30, în foaierul Sălii Radio.

De la imaginile document cu primul câmp românesc din Kandahar, realizate de Radu Dobriţoiu şi Mario Balint, şi până la instantaneele cu ultimul batalion românesc de manevră surprinse de Ilie Pintea, fotografiile care au însoţit relatările, reportajele şi documentarele din zona de conflict ilustrează cooperarea ireproşabilă a Armatei Române cu partenerii de coaliţie, în special cu militarii americani. Dincolo de aspectul documentar al imaginilor surprinse în Afghanistan, expoziţia marchează, la ceas aniversar, paşii hotărâţi făcuţi de cea mai veche corporaţie media din România în era digitală şi dau un plus de vizibilitate postului şi, mai ales, site-ului web al Radio România, care constituie platforma pe care ascultătorii pot vedea ce aud la radio.

Fiecare dintre cele 50 de fotografii expuse aici are o poveste, iar fiecare dintre personajele surprinse de reporterii noştri de război a trecut prin situaţii specifice unui teatru de operaţii. Nu doar oamenii au avut partea lor de ”aventură” în Afganistan, ci şi aparatele colegilor noştri: Radu Dobriţoiu a făcut fotografii cu unul dintre primele aparate foto digitale, care consuma un set de acumulatori pentru câteva cadre, Mario Balint a făcut fotografii pe film, iar Ilie Pintea s-a ales cu un obiectiv foto mai puţin, după ce praful Afganistanului s-a insinuat în lentile.Pentru a afla mai multe informaţii l-am invitat, în această dimineaţă, pe colegul nostru Radu Dobriţoiu, unul dintre cei mai experimentaţi jurnalişti de război din România, cel care a transmis în urmă cu 12 ani primele reportaje din Afganistan, din câmpul de luptă, alături de militarii Armatei Române aflaţi în misiune în această ţară să ne dezvăluie câteva detalii. Interviul este realizat de Elena Marinescu, Radio România Actualităţi.

Reporter: Cum a apărut ideea expoziţiei care va fi deschisă publicului, astăzi, în foaierul Sălii Radio?

Radu Dobriţoiu: A mai existat o expoziţie în urmă cu câţiva ani, dar aceea era dedicată celor 10 ani de colaborare între SRR, RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI şi Armata României ca două instituţii de importanţă strategică. Proiectul în sine este muncit foarte mult de colegii mei Mario Balint şi Ilie Pintea. Ei au fost de curând în Afganistan şi au venit de acolo cu fotografii recente. Contribuţia mea este cu primele fotografii realizate în Afganistan, în 2002, în calitate de corespondent de război după ce fusesem în Bosnia şi în Kosovo, dar acolo am ajuns, la Kabul, în ianuarie 2002. Încă nu se încheiase luptele dintre talibani şi Al-Qaeda, pe de-o parte, şi de cealaltă parte Alianţa Nordului, susţinută în principal de forţele americane. A urmat apoi revenirea mea în Afganistan, în vara anului 2002, când am stat aproximativ cinci luni de zile, corespondet RRA, ataşat în principal de trupele româneşti, celebrul Batalion 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, cunoscuţi aceşti militari din Craiova sub numele se „Scorpionii Roşii”, şi cu două brigăzi din Diviziile americane, extrem de cunoscute, 82 şi 101 aeropurtate.

Reporter: Ca jurnalist de război, cum ai reuşit să stăpâneşti emoţiile, văzând la tot pasul atâtea tragedii umane? Cum ţi-ai controlat teama?

Radu Dobriţoiu: În permanenţă înveţi atunci când eşti în linia întâi, pentru că trebuie să te adaptezi la noile pericole şi ameninţări. Este foarte important să rămâi în viaţă şi, după cum vedem acum, să nu fii răpit, după aceea este important să transmiţi cât mai multe informaţii corporaţiei de care aparţii, RADIO ROMÂNIA în cazul meu. Am reuşit să fac acest lucru respectând în primul rând anumite reguli de bază. Dacă nu le respecţi, pui şi viaţa ta în pericol, dar şi viaţa celor împreună cu care eşti, şi în acest caz a fost vorba de militarii americani, de militarii români, de militarii italieni în Irak, de militarii britanici şi toţi militarii alături de care eu am fost în diferite misiuni.

Reporter: RADIO ROMÂNIA a avut, are şi va avea colegi în prima linie a jurnalismului de război care cunosc foarte bine zonele cu focare de conflict. Aş aminti şi pe colega noastră, Carmen Gavrilă.

Radu Dobriţoiu: Sunt mai mulţi colegi: Dragoş Ciocîrlan, regretatul Septiu Roman, Mario Balint, Ilie Pintea, Cristina Dumitrescu, să nu uităm Cătălin Gomboş, sunt colegi care au o practică, o experienţă acumulată în zone foarte dificile de pe glob.

Reporter: Ce experienţă te-a marcat cel mai mult de când erai corespondent de război?

Radu Dobriţoiu: Sunt multe, dar cred că pentru fiecare dintre noi copiii sunt cei care te marchează şi îţi rămân în minte, şi imaginea lor te urmăreşte, mai ales când este vorba de copii sărmani, copii fără ajutor. Şi aduc aminte de o operaţiune umanitară, organizată şi desfăşurată de RRA, împreună cu MApN în Irak, este vorba de proiectul „Copii pentru copii”. Atunci, cu ajutorul studiourilor regionale RADIO ROMÂNIA s-au strâns jucării donate de copiii români pe care eu, împreună cu ofiţerii Armatei Române le-am donat la cinci grădiniţe din zona de responsabilitate, zona de operaţii a militarilor români. 70%-80% dintre acei copii primeau primele jucării din viaţa lor; imaginile sunt impresionante de atunci. Nu pot să uit aşa ceva.

***

Invitaţi de excepţie au onorat corespondenţii de război Radio România

 01. Vernisaj expozitie foto. ''Romania in Afganistan'' - Foto. Alexandru DoleaVernisajul expoziţiei România în Afganistan – 12 ani de parteneriat strategic româno-american a avut loc astăzi, 24 octombrie, la ora 11:30, în foaierul Sălii Radio. Fotografiile sunt realizate de corespondenţii de război ai Radio România.

Pentru a-i onora pe Mario Balint, Radu Dobriţoiu şi Ilie Pintea, dar şi Radio România, care a fost permanent alături de militarii români dislocaţi începând cu 2002 în teatrul de operaţiuni NATO din Afganistan, la eveniment au fost prezenţi Bogdan Aurescu, Secretar de Stat în Ministerul Afacerilor Externe, Dean Thompson, Chargé d’affaires ad-interim al Ambasadei SUA, François Saint-Paul, ambasadorul Franţei la Bucureşti, europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu, consilierul prezidenţial Iulian Chifu. ne-a fost şi el alături. Ofiţeri de rang înalt din armatele aliate, dar mai ales cei din MAPN au apreciat iniţiativa Radio România şi a reporterilor de război ai postului public: General Lucian Foca – Comandantul Diviziei 2 Buzău, Colonel Dan Ionescu – Comandantul Batalionului 26 Infanterie Neagoe Basarab / Scorpionii Rosii, Colonel Gabriel Toma – Şef Stat Major Divizia 1 Infanterie.

02. Vernisaj expozitie foto. ''Romania in Afganistan'' - Foto. Alexandru Dolea

Timp de 12 ani, Armata Română a luptat alături de marile armate ale lumii, într-un loc în care istoria se scrie în fiecare clipă cu sânge. Timp de 12 ani, militarii români şi-au făcut datoria la peste 5.000 de kilometri de casă, câştigând respectul şi admiraţia partenerilor de coaliţie. Au fost 12 ani de eforturi la care şi Radio România a luat parte, şi suntem mândri să marcăm ziua postului public de radio şi prin această expoziţie cu fotografiile realizate de reporterii de război ai Radio România în acest teatru de operaţiuni. Expoziţia va fi deschisă publicului, în foaierul Sălii Radio, până pe 30 octombrie.

De la imaginile document cu primul câmp românesc din Kandahar, realizate de Mario Balint şi Radu Dobriţoiu, şi până la instantaneele cu ultimul batalion românesc de manevră surprinse de Ilie Pintea, fotografiile care au însoţit relatările, reportajele şi documentarele din zona de conflict ilustrează cooperarea ireproşabilă a Armatei Române cu partenerii de coaliţie, în special cu militarii americani. Dincolo de aspectul documentar al imaginilor surprinse în Afghanistan, expoziţia marchează, la ceas aniversar, paşii hotărâţi făcuţi de cea mai veche corporaţie media din România în direcţia menţinerii pe primul loc în topul audienţei radio la nivel naţional.

08. Vernisaj expozitie foto. ''Romania in Afganistan'' - Foto. Alexandru Dolea

03. Vernisaj expozitie foto. ''Romania in Afganistan'' - Foto. Alexandru DoleaFiecare dintre cele 50 de fotografii expuse are o poveste. Descoperiţi Afganistanul aşa cum l-au văzut corespondenţii de război ai Radio România prin fotografii, dar şi prin documentarele multimedia realizate în teatrul de operaţii, disponibile pe www.romania-actualitati.ro, dar şi pe www.rador.ro secţiunea Povestea noastră.