Miniştrii europeni ai mediului se reunesc la Luxembourg

Responsabilii europeni din domeniul mediului dezbat, astăzi, mai multe teme de actualitate. Un comunicat al preşedinţiei italiene a Uniunii Europene anunţă că pe ordinea de zi se află o directivă care limitează drastic folosirea pungilor de plastic în Uniune. Totodată, va fi pregătit mandatul cu care europenii vor merge la o conferinţă privind schimbările climatice, care va avea loc în decembrie, la Lima, în Peru. Discuţiile au loc după ce, săptămâna trecută, şefii de stat şi de guvern din cele 28 de state membre s-au angajat să reducă cu cel puţin 40 % emisiile de gaze cu efect de seră până în 2030.

Acordul, obţinut în urma unor negocieri aprinse, prevede, totodată, creşterea nivelului energiei regenerabile la 27 % din consum şi economii de energie tot de 27 % faţă de nivelul din 1990. Potrivit acordului, ţările sărace, în special cele din Europa de Est, care depind, în continuare, în mare masură, de energia fosilă precum cărbunele, ar urma să primească compensaţii pentru eforturile pe care urmează să le facă. În acest scop, ar urma sa fie creat un fond alimentat de o mică parte a vânzării de certificate verzi prin sistemul european de cote pentru emisiile de dioxid de carbon.

Portugalia şi Spania, izolate de reţelele europene de energie, speră să finanţeze, în acest fel, construiea unor interconexiuni prin Munţii Pirinei. Îmbunătăţirea sistemului de interconectare face, de altfel, parte din mijloacele de creştere a independenţei energetice a Uniunii, care a devenit o miză şi mai importantă în contextul actualei crize din Ucraina şi a ameninţărilor privind sistarea alimentărilor cu gaze naturale ruseşti. „Este una dintre cele mai ambiţioase politici energetice şi de mediu din lume”, a scris preşedintele în exerciţiu al Consiliului European, Herman van Rompuy, pe contul său de Twiter. În opinia sa, este o veste bună pentru mediu, cetăţeni, sănătate, dar şi pentru negocierile internaţionale în domeniul modificărilor climatice care vor avea loc anul viitor, la Paris. Herman van Rompuy a dat asigurări că deciziile vor crea locuri de muncă durabile şi competitivitate.

„Europa dă un exemplu”, a afirmat preşedintele francez  François Hollande, la rândul său. „Am reuşit să elaborăm un cadru decisiv pentru a oferi o voce Europei în negocierile internaţionale în domeniul modificărilor climatice”, a spus şi cancelarul german, Angela Merkel.