Inflaţia prognozată pentru anul viitor a fost revizuită în scădere

Banca Naţională a redus cu o treime prognoza de inflaţie, de la 2,2 % la 1,5 %, pentru acest an, în principal datorită scăderii cererii interne şi a evoluţiilor internaţionale, a anunţat guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu. Totdată, el a estimat, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflaţiei, că, anul viitor, tutunul şi alcoolul se vor ieftini uşor, în vreme ce alte produse pentru care se aplică accize, precum combustibilii, s-ar putea scumpi :

Mugur Isărescu: Pe aici devine revizuirea, deficitul de cerere, chiat mai accentuat, o ajustare descendentă a aşteptărilor privind inflaţia şi inflaţia foarte redusă din zona euro. La factorii cu impact tranzitoriu, avem o recoltă foarte bună în România, dar şi în Uniunea Europeană în general comparabilă cu cea din anul anterior şi scăderea preţurilor sau cotaţiilor internaţionale ale petrolului şi în sfârşit, menţinerea constantă a preţului gazelor naturale a mai adus un – 0,15.

Mugur Isărescu a mai precizat că şi inflaţia prognozată pentru anul viitor a fost revizuită în scădere. În privinţa riscurilor pentru economia românească, el a menţionat : evoluţiile geopolitice şi eventuala amânare a unor reforme.