Ziua Naţională a României sărbătorită în Polonia

În premieră în acest an, Institutul Cultural Român de la Varșovia a pregătit două evenimente de marcare a Zilei Naționale a României în Polonia. Primul, care va debuta în această seară, la Varșovia, este realizat împreună cu Ambasada României. La 25 de ani de la căderea comunismului, cele două instituții vor deschide o expoziție de fotografie în aer liber dedicată Revoluției Române din Decembrie 1989. Panourile de format mare, care vor îmbrăca gardul exterior al Ambasadei României la Varşovia, surprind instantanee ale evenimentelor din 1989 în mai multe orașe ale României. Partenerii media în realizarea expoziției sunt Agerpres, Reuters și Institutul Revoluției Române. Vernisajul expoziției va avea loc în prezența corpului diplomatic acreditat la Varşovia, a unor înalţi demnitari şi reprezentanţi ai instituţiilor poloneze şi a comunităţii româneşti, fiind urmat de o recepţie în saloanele Ambasadei.

Cel de-al doilea eveniment dedicat Zilei Naționale a României va avea loc la Białystok, cel mai important centru urbanistic și cultural al părții răsăritene a Poloniei. În data de 28 noiembrie, ICR Varșovia va deschide în spaţiile Facultăţii de Arhitectură a Universităţii Politehnice din Białystok expoziția de fotografie Brâncoveanu 300. Tradiţia Continuă, care va rămâne la dispoziția publicului până în 31 decembrie 2014. Arta brâncovenească va fi prezentată invitaților la eveniment de doamna Françoise Pamfil, redactor-şef al revistei „Arhitectura” din Bucureşti. Vernisajul va fi urmat de o recepţie oferită de Consulul Onorific al României la Białystok, doamna Ewa Moroz-Ustymowicz. La eveniment vor participa membri ai corpului diplomatic, oficialități locale, membri ai comunității românești.

Expoziţia Brâncoveanu 300. Tradiţia Continuă ilustrează atât fenomenul cunoscut sub numele de „arta şi arhitectura brâncovenească”, cât şi felul în care arhitectura (neo)românească a devenit, în câteva generaţii, o estetică acceptabilă la toate nivelurile societăţii şi, apoi, deşi datorate unui stil de fuziune, a fost identificată drept Arhitectură Românească de Ion Mincu şi, mai ales, de urmaşii săi (Cerchezii, Petre Antonescu şi alţii), până în perioada edificării noilor centre civice din perioada Ceauşescu. Autorii expoziţiei sunt acad. prof. dr. Răzvan Theodorescu, prof. dr. arh. Augustin Ioan şi prof. dr. arh. Marius Marcu-Lapadat.

Evenimentul de seară de la Białystok va fi precedat, în prima parte a zilei, de o prelegere despre arhitectura românească, susţinută de doamna Françoise Pamfil, adresată studenţilor şi cadrelor didactice ale Facultăţii de Arhitectură.