Autorităţile de la Kiev şi separatiştii din est par să fi ajuns pe punctul de a încheia un armistiţiu

Autorităţile de la Kiev şi separatiştii din est par să fi ajuns pe punctul de a încheia un armistiţiu care ar duce întro primă etapă la retragerea armelor grele. OSCE a semnalat însă mişcări de camioane militare fără însemne în regiune, ceea ce creşte nivelul suspiciunii, mai ales în condiţiile lipsei totale de încredere între forţele guvernamentale şi separatişti.
Un acord de armistiţiu în estul Ucrainei ar putea fi semnat săptămâna viitoare, au declarat reprezentanţii Kievului şi autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk. Evenimentul s-ar putea produce la Minsk în cadrul primei, după o lungă pauză, reuniuni a  grupului de contact pentru Ucraina. Şansa fragilă conturată în momentul de faţă este rezultatul unor îndelungi şi dificile negocieri la nivelul reprezentanţilor militari ai Ucrainei, separatiştilor, Rusiei şi OSCE, pe linia concretizării documentelor de la Minsk din luna septembrie. Potrivit informaţiilor existente, neoficiale însă, acordul ar urma să stabilească definitiv linia de contact între forţele combatante, să proclame încetarea focului de 30 de zile, urmată de dezangajarea trupelor, retragerea tehnicii grele de luptă şi artilerii la distanţe de unde nu pot bombarda teritoriul celeilalte părţi. Monitorizarea încetării focului şi a zonei tampon înfiinţate astfel va reveni unei misiuni speciale a OSCE.

După cum a declarat unul din liderii de la Doneţk, a fost convenit deja algotirmul instaurării armistiţiului, primul punct fiind retragerea de pe linia de contact a artileriei. Negocierile cu reprezentanţii Lugansk şi Doneţk au loc separat atât pentru că cele două entităţi au conduceri diferite, cât şi pentru că situaţia militară este diferită, mai complicată în regiunea Doneţk. Aici una din problemele cheie este controlul asupra aeroportului Doneţk pentru care se duc de luni de zile lupte grele, rebelii acuzând Kievul că, în pofida înţelegerii, nu îşi retrag militarii din aeroport, refuz reafirmat ieri şi de ministrul ucrainean al apărării. Preşedintele Ucrainean Petro Poroşeko a declarat la sfârşitul săptămânii că reuniunea de la Minsk va avea loc marţi, 9 decembrie.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului pentru Securitate şi Apărare al Ucrainei, Andrei Lîsenko, a negat astăzi că ar avea loc discuţii privind amânarea acestei date, precizând că este vorba totuşi de o dată preliminară. Potrivit liderului Autoproclamatei Republici Lugansk, Igor Plotniţkii, data definitivă a întâlnirii nu a fost încă stabilită, existând propuneri diferite din partea Kievului, Lugansk-ului şi Doneţk-ului. La rândul său, vicepreşedintele parlamentului Autoproclamatei Republici Doneţk, Denis Puşilin, a insistat că reuniunea nu poate avea loc înainte de 12 decembrie, deoarece până marţi nu vor putea fi rezolvate toate problemele în suspensie. Aceste incertitudini sunt accentuate şi de informaţiile privind intensificarea luptelor în regiunea Doneţk şi declaraţia misiunii OSCE că a înregistrat noi deplasări a zeci de camioane militare fără însemne distinctive pe teritoriul controlat de separatişti.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 decembrie)