Europarlamentarul Monica Macovei solicită decanului Baroului Bucureşti excluderea premierului Victor Ponta din Barou

Europarlamentarul Monica Macovei solicită decanului Baroului Bucureşti excluderea premierului Victor Ponta din Barou, întrucât decizia acestuia de a renunţa la titlul de doctor în drept ar anula diploma pe baza căruia a fost primit fără examen în avocatură. Dacă premierul doreşte să fie avocat, susţine fostul ministru al justiţiei, trebuie să dea examen de intrare în barou şi să parcurgă toate căile de pregătire, ca orice alt candidat. Decanul Baroului Bucureşti, avocatul Ion Ilie Iordăchescu a confirmat pentru postul RRA că a primit solicitarea doamnei Macovei şi că aceasta va fi analizată. Este pentru prima dată când Baroul Bucureşti se confruntă cu o asemenea situaţie, a mai spus avocatul Iordăchescu:

Ion Ilie Iordăchescu: Consiliul Baroului Bucureşti înţelege să solicite informaţii de la instituţia emitentă a titlului de doctor. Este vorba de Universitatea Bucureşti care este în măsură să precizeze acestui consiliu dacă a fost aprobată sau a fost respinsă solicitarea premierului României de a se renunţa la titlul de doctor. Atât timp cât această instituţie nu s-a pronunţat în mod inevitabil, nici Consiliul Baroului Bucureşti nu are posibilitatea să se pronunţe.

Realizator: La aproape doi ani după acuzaţiile de plagiat a tezei de doctorat, premierul Victor Ponta a anunţat la sfârşitul anului trecut că a decis să renunţe la titlul de doctor în drept. Guvernul a modificat în acest sens, prin ordonanţă de urgenţă, Legea educaţiei, întrucât titlul de doctor în ştiinţe putea fi retras de Universitatea emitentă în anumite condiţii şi nu la cererea celui care obţinuse acest titlu./rpatulea/ilapadat

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 ianuarie