Preşedintele Putin acuză autorităţile de la Kiev de escaladarea situaţiei din Donbas

În convorbirile telefonice purtate cu cancelarul german Angela Merkel şi cu preşedintele Franţei François Hollande, preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat că agravarea situaţiei din sud-estul Ucrainei a avut loc din cauza deciziei autorităţilor ucrainene de a intensifica acţiunile militare asupra Donbasului. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a acuzat autorităţile de la Kiev de escaladarea situaţiei din Donbas.

Potrivit declaraţiilor Serviciului de presă de la Kremlin, preşedintele rus  i-a expediat încă pe 15 ianuarie o propunere scrisă preşedintelui Ucrainei Petro Poroşenko privind retragerea imediată a armamentului greu al părţilor implicate în conflict, ceea ce ar fi făcut imposibile atacurile recente lansate asupra localităţilor paşnice şi la înregistrarea unui număr mare de victime în rândul populaţiei paşnice. „Un răspuns formal la acest mesaj am primit doar astăzi”, se mai precizează în comunicatul remis de Kremlin.

Autorităţile ucrainene acuză, la rândul lor, Moscova de sprijinirea insurgenţilor proruşi din Donbas şi susţin că autorităţile ruseşti livrează în regiune armament. Purtătorul de cuvânt al cancelarului german Angela Merkel a subliniat că, de fapt, cancelarul Germaniei i-a solicitat preşedintelui Vladimir Putin să exercite influenţa sa asupra insurgenţilor astfel ca aceştia să înceteze ofensiva, relatează BBC. Palatul Élysée  nu a făcut, deocamdată, publică informaţia cu privire la convorbirea telefonică dintre preşedintele Franţei François Hollande şi omologul său rus.

www.rosbalt.ru  – 27 ianuarie