România a înjumătăţit sentinţa lui Stamen Stancev, cetăţean bulgar

Cetăţeanul bulgar Stamen Stancev a fost condamnat marţi la 5 ani şi două luni lipsire de libertate, pentru rolul său în unul din marile scandaluri de privatizare din România. Aceasta însemnă micşorarea aproape la jumătate de către ICCJ a sentinţei pronunţate acum aproape un an, care prevedea închisoare pe 11 ani. Hotărârea completului de judecată format din 5 membri este definitivă şi nu poate fi contestată.
Stancev a fost consultant pentru o filială a „Credit Suisse”, în speţă a bancherului de investiţii Vadim Beniatov, care a fost condamnat la 6 ani şi 4 luni de lipsire de libertate pentru spionaj.
Doi foşti miniştri români au fost condamnaţi în acest caz, sub învinuirea de creare a unui grup infracţional de crimă organizată, spionaj şi trădare. Este vorba de Zolt Nagy, condamnat la 4 ani de detenţie, şi Codruţ Şereş, la 4 ani şi 6 luni. Amândoi au fost învinuiţi că au admis scurgerea de date cu caracter secret privind operaţiuni de privatizare în perioada anilor 2005-2007 şi că s-au alăturat unui grup de crimă organizată.
Apărarea a declarat că grupul se orientase spre dezetatizarea planificată a Poştei Române şi vânzarea unui pachet minoritar al statului la compania „Petrom”, controlată de OMV. Finalmente, nici unul din aceste planuri de privatizare nu a fost început. Grupul a ţintit şi „Electrica Muntenia Sud”, care a fost cumpărată însă de Enel.
În acest caz penal au mai fost judecate 6 persoane, printre ele cetăţeni ai Turciei şi ai Republicii Cehe.

www.dnevnik.bg – 27 ianuarie