LSRS si Fundatia CAESAR il omagiaza pe Grigore Vieru

Mâine, 14 februarie 2015, regretatul poet, Grigore Vieru, ar fi împlinit vârsta de 80 de ani. Liga Studenților Români din Străinătate (LSRS) și Fundația C.A.E.S.A.R. (Centrul pentru Acces la Expertiza Studenților și Absolvenților Români) doresc să aducă un omagiu public marelui poet.

Vă reamintim că în cadrul Galei LSRS, de pe 8 ianuarie 2015, a fost omagiată memoria lui Grigore Vieru. Astfel, Gala LSRS a devenit primul moment major al anului omagial Grigore Vieru. Am fost onorați sa oferim cadrul pentru cinstirea memoriei și a operei marelui poet. Astfel, Distincția Specială în Arte din cadrul Premiilor LSRS pentru Excelență Academică în Străinătate a purtat numele lui Grigore Vieru în semn de respect și de apreciere pentru întreaga activitate și pentru neîncetata sa credință în visul de a unii românii de pe ambele maluri ale Prutului. În cuvintele sale: „Dacă foarte mulți oameni visează să ajungă în cosmos, visul meu cel mai mare este să trec Prutul”.

 Acest demers se încadrează în eforturile și sprijinul oferit de Liga Studenților Români din Străinătate față de frații noștri de peste Prut, iniţiatori, organizatori şi laureaţi ai Galei Studenţilor Originari din Republica Moldova și în eforturile Fundației CAESAR de a sprijini integrarea europeana a Republicii Moldova. Premiile categoriei Arte au fost înmânate de către Dl. Ducu Bertzi și Dl. Dorin Dusceac, Vice-Ministru al Mediului din Republica Moldova. Astfel, au fost oferite două distincții: Mențiune pentru Excelență în Arte – Sabina Berariu, Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie – și Premiul Special în Arte „Grigore Vieru” câștigat de Alecsandra Raluca Drăgoi, în prezent masterandă la Fotojurnalism la University of Westiminster, din Londra, Marea Britanie.

 De asemenea, pe scena Galei a fost recitată poezia „Scrisoare din Basarabia”, aplaudata la scena deschisă. Unul dintre momentele artistice ale Galei LSRS l-a adus în prim plan pe Nicu Mâță – o voce deosebită a Basarabiei. Momentul muzical poate fi urmărit aici – http://goo.gl/D3OrrQ – în timp ce întreaga înregistrare a Galei poate fi vizionată aici – http://goo.gl/af6ygO. Prin astfel de gesturi, LSRS și Fundația C.A.E.S.A.R. doresc să transmită un mesaj de solidaritate către tinerii din România și din Basarabia, în spiritul valorilor și principiilor promovate de unul dintre cei mai mari poeți români ai tuturor timpurilor, Grigore Vieru.

 

Gala Studenţilor Români din Străinătate 2015 a fost un eveniment organizat cu sprijinul sponsorilor: Agenția Națională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale (ANPCDEFP), BCR Asigurări de Viață Vienna Insurance Group, Ernst & Young, CEC Bank, British Council, Voicu & Filipescu, ENEL și TAROM.