Comunicat Comisia pentru Cultură şi Media

Domnul senator Georgică Severin, preşedintele Comisiei pentru cultură şi media a Senatului, a avut, în data de 5 martie 2015, o întrevedere cu E.S. domnul Xu Feihong, ambasadorul Republicii Populare Chineze în România.
Adresând felicitări pentru numire şi urând mult succes înaltului oaspete, preşedintele Comisiei pentru cultură şi media a Senatului a evidenţiat importanţa deosebită pe care dimensiunea culturală o are pentru ansamblul cooperării bilaterale româno-chineze, în cadrul unei relaţii tradiţionale de excepţie, reafirmând disponibilitatea pentru consolidarea colaborării fructuoase dintre Comisie şi Ambasada RP Chineze în România şi asigurându-l pe diplomatul chinez de întregul sprijin al parlamentarilor membri ai Comisiei şi al autorităţilor de la Bucureşti.                     E.S. domnul Xu Feihong a fost de acord că schimburile culturale contribuie la o mai bună înţelegere reciprocă şi, prin aceasta, la promovarea relaţiilor bilaterale. Din această perspectivă, au fost amintite unele dintre proiectele culturale ale Ambasadei pentru anul 2015, şi anume: deschiderea Institutului Cultural Chinez la Bucureşti (statul chinez fiind în negociere pentru achiziţionarea unui sediu pentru ICC); organizarea, în mai a.c. la Sofia, a Forumului Cultural China-Europa Centrală şi de Est, reuniune la care ţara noastră se anunţă ca o prezenţă foarte importantă; interesul Ministerului chinez al Culturii de a achiziţiona filme, seriale de pe piaţa cinematografică şi de televiziune din România.
Evidenţiind nivelul calitativ de excepţie pe care cinematografia din ţara noastră l-a înregistrat în ultimii 10 ani, nivel atestat prin obţinerea de către producţii cinematografice de artă româneşti a unor premii internaţionale de prestigiu, preşedintele Comisiei pentru cultură şi media a Senatului a arătat că partea română intenţionează să organizeze, cu ocazia inaugurării activităţii ICR Beijing, a unui Festival al filmului românesc nou, eveniment menit să facă cunoscută publicului chinez cinematografia de artă românească de ultimă generaţie. În acest context, domnul senator Severin a menţionat că achiziţia producţiilor cinematografice de către Ministerul Culturii din China nu poate fi operată decât de la proprietari/producători. Comisia pentru cultură şi media a Senatului poate sprijini realizarea contactelor între ministerul chinez şi producătorii români de film. O procedură similară poate fi derulată şi în ceea ce priveşte facilitarea pătrunderii filmului chinez contemporan pe piaţa românească. Domnul preşedinte Severin a evocat posibilitatea organizării, sub patronajul comun al Comisiei şi al Ambasadei RP Chineze la Bucureşti, a unui târg al filmelor chinezeşti, la care să fie invitaţi agenţii care fac achiziţii în domeniu.   Prezentând ambasadorului RP Chineze atribuţiile Comisiei pentru cultură şi media a Senatului şi eforturile pe care ţara noastră le depune pentru deschiderea filialei Beijing a Institutului Cultural Român, domnul preşedinte Severin a solicitat sprijinul E.S. domnul Xu Feihong pentru accelerarea procedurii de obţinere a avizelor de la patru instituţii din Beijing (Camera de Comerţ, Serviciul de taxe şi impozite, Serviciul de vamă şi bancă).
De asemenea, a fost ridicată problema statutului personalului român angajat la filiala Beijing a ICR (numai directorului filialei îi este recunoscut statutul diplomatic). Ambasadorul chinez a promis „consultarea cu Beijingul” în ceea ce priveşte avizarea funcţionării ICR Beijing, menţionând că, în baza unui acord bilateral, „este clar specificat faptul că un diplomat de la ambasadă îşi poate asuma funcţia de director al institutului cultural”, personalul de la ICR Beijing şi cel de la ICC Bucureşti urmând să aibă acelaşi statut.
Mulţumind pentru principialitatea constantă a poziţiei României în ceea ce priveşte problematica de interes direct pentru Republica Populară Chineză, precum şi faptul că relaţia bilaterală se bazează pe respectul reciproc, ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, E.S. domnul Xu Feihong, a afirmat încrederea că excelenta colaborare dintre Ambasadă şi Comisia pentru cultură şi media a Senatului se va extinde şi consolida.