Semnale de alarmă ale organizaţiilor medicilor, privind noul contract-cadru CNAS

Discuţiile privind noul contract-cadru pe care Casa Naţională a Asigurărilor de Sănătate îl va încheia cu furnizorii de servicii sunt departe de a se fi încheiat. După numeroasele semnale de alarmă trase de organizaţiile medicilor de la nivel naţional, în dezbatere intervin şi doctorii din teritoriu. Medicii bistriţeni spun că eliminarea numărului minim de pacienţi pe care trebuie să-l aibă un cabinet va duce la migrarea spre oraşe a celor care fac acum naveta la ţară şi va genera implicit o scădere a calităţii serviciilor.

Reporter: Cristiana Sabău – În Bistriţa Năsăud sunt cinci comune fără medici, iar numărul lor ar putea creşte dacă statul va aloca mai mulţi bani pentru servicii şi mai puţini pentru fiecare pacient înscris.

dr. Niculai Dumitru, preşedintele Asociaţiei Profesionale a Medicilor de Familie: În cazul în. care contractul va fi finalizat cu 20% per /…/ şi 80% pe servicii este clar că majoritate a medicilor din rural vor migra la oraş, condiţiile sunt mai bune. Vor rămâne la ţară chiar numai care s-or fixat, au acolo casă.

Reporter: De cealaltă parte, preşedintele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Camelia Ilişuan spune că migraţia medicilor dinspre sate spre oraş ar putea fi oprit.

Camelia Ilişuan: Din partea Casei, de exemplu, noi am putea repartiza fondurile pentru medicină primară pe zone, să deschidem mai multe etape de contractare.

Reporter: Doctorul Niculai Dumitru o contrazice:

Niculai Dumitru: Nu există nicio pârghie. Exista un spor de rural destul de acceptabil. Acum că numai este spor de rural şi poţi să-ţi faci listă cu câţiva zeci de pacienţi şi-a făcut listă, va face o inflaţie teribilă de servicii şi va supravieţui.

Reporter: Noul contract-cadru ar urma să intre în vigoare luna viitoare. Medicii refuză însă să-l semneze şi ameninţă cu proteste dacă nu le vor fi respectate doleanţele.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 19 martie