Noi cărți românești în limba engleză prezentate la Londra

Programul participării românești la Târgul de Carte de la Londra se deschide, în data de 14 aprilie, cu inaugurarea oficială a standului României din Centrul Expozițional Olympia, la care sunt invitați să participe, în prezența E.S. dr. Ion Jinga, ambasadorul României, scriitori români și britanici, traducători, editori, agenți literari și alți profesionişti din lumea cărţii. Va urma, în aceeași zi, o lansare de carte multiplă, găzduită de European Bookshop în apropiere de Piccadilly Circus. Ca în fiecare an, vor fi aduse în fața publicului cele mai recente volume semnate de autori români sau cu tematică românească apărute în ultima perioadă în limba engleză. De data aceasta, întrucât Târgul propriu-zis le este destinat exclusiv profesioniștilor din industria editorială, pentru a putea atrage o audiență mai largă, lansarea va avea loc la Librăria Europeană, unde funcționează de altfel singura secțiune de carte în limba română în original din Marea Britanie, înființată în 2014 la inițiativa Institutului Cultural Român.

Vor fi prezentate, cu participarea autorilor, mai multe volume din domenii diferite, de la ficțiune la istorie orală, de la studii academice la proză de călătorie. Scriitorul, profesorul și jurnalistul Liviu Antonesei va fi prezent cu colecția de povestiri The Innocent and Collateral Victims of a Bloody War with Russia, apărută la editura Profusion; cercetătorul Marius Turda, directorul Centrului de Studii Umaniste Medicale de la Oxford Brookes University, revine cu volumul Latin Eugenics in Comparative Perspective, publicat de editura Bloomsbury; Daniel Briggs și Dorina Dobre, cercetători din domeniul studiilor sociale, propun o carte de actualitate despre imigrația românească din Londra, cu titlulCulture and Immigration in Context: An Ethnography of Romanian Migrant Workers in London , apărută la Palgrave Macmillan; Nigel Shakespear, autor britanic care a petrecut el însuși 10 ani în România, participă cu un incitant volum de mărturii ale unor străini stabiliți în țara noastră pentru perioade lungi de timp, intitulat Times New Romanian: Voices and narrative from Romania și publicat de Matador; nu în ultimul rând, fotograful Ian Macilwain prezintă un superb volum ilustrat despre distileriile artizanale pe care le-a descoperit în călătoriile prin satele maramureșene, In Search of the Village Distilleries of Maramures, apărut la Broombank Publishing. Evenimentul va fi moderat de Dorian Branea, directorul ICR Londra.

Subliniem că, la actuala ediție a Târgului de Carte de la Londra, conceptul programului românesc gravitează în jurul ideii de autor-punte, adică a scriitorului capabil să dezvăluie, în afara spațiului de proveniență, desenul profund al unei identități culturale sau să traducă, în propria cultură, profilul istoric, cultural sau intelectual al unei culturi străine.
Cele trei zile de întâlniri profesionale și evenimente cu public, desfășurate atât la Centrul Expozițional Olympia, cât și la sediul ICR Londra sau în cadrul secțiunii românești a Librăriei Europene din centrul Londrei, au ca protagoniști, pe lângă reprezentanții editurilor din România care participă la Târg, oameni de litere români și britanici care au contribuit, prin opera lor, la construirea unor legături pertinente și durabile între spațiul cultural românesc și cel britanic. Invitata de oanoare a programului este poeta Ana Blandiana, însoțită de doi dintre confrații săi britanici – poeta și traducătoarea Fleur Adcock, poetul și criticul Vidyan Ravinthiran -, precum și de doi dintre cei mai activi traducători și promotori ai săi în spațiul cultural anglo-saxon, Paul Scott Derrick și Viorica Pâtea. Programul mai cuprinde o dezbatere și vernisajul unei expoziții, ambele dedicate lui Sir Patrick Leigh Fermor (1915-2011), cel mai faimos autor de cărți de călătorie și unul dintre marii prieteni ai României din Marea Britanie, la care vor lua parte istoricul Alan Ogden, jurnalistul Tom Fort şi câteva personalități ale diasporei românești care s-au numărat printre apropiații autorului, precum Michael de Styrcea, Şerban Cantacuzino şi Marie-Lyse Ruhemann.