Reţeaua de televiziune francofonă TV5 a fost victima unui atac cibernetic

Reţeaua de televiziune francofonă TV5 care transmite în întreaga lume, a fost victima unui atac cibernetic seara trecută iar astăzi s-a aflat în imposibilitate de a transmite jurnale de ştiri, difuzând doar programe deja înregistrate. Atacul a fost revendicat de un grup afiliat grupării teroriste Statul Islamic şi a fost condamnat de guvernul francez care a promis că va lua măsuri hotărâte.

Reporter: Luminiţa Apostol – Atacul pe internet, lansat aseară, este fără precedent pentru TV5 şi fără precedent în istoria televiziunii  – a spus directorul reţelei internaţionale TV5, Yves Bigot, citat de postul de radio France Info în pagina sa electronică. Aceeaşi sursă scrie că nu se ştie cu claritate cine se află în spatele grupului care a revendicat atacul şi care a anunţat că este afiliat grupării teroriste Statul Islamic. Cei care au atacat pe internet televiziunea TV5 au făcut ca programele să dispară aseară timp de trei ore pe 11 canale ale acestei reţele de televiziune francofone ce transmite în lumea întreagă şi au preluat controlul asupra conturilor acesteia pe reţelele de socializare facebook şi twitter unde au postat documente despre care au spus că sunt cărţi de identitate şi date personale ale unor rude ale militarilor francezi implicaţi în operaţiuni împotriva teroriştilor jihadişti. Atacatorii au plasat, de asemenea, mesaje prin care îi sfătuiau pe soldaţii francezi să renunţe să lupte împotriva grupării Statului Islamic şi să-şi protejeze famiile.

Directorul general al TV5, Yves Bigot a declarat pentru televiziunea France 24 că ţinta atacatorilor nu a fost televiziunea TV5 ci politica Franţei în Orientul Mijlociu. Agenţia France Presse îi numeşte Jihadişti cibernetici pe cei care au lansat aceste atacuri pe internet şi citează experţi, potrivit cărora autorii atacurilor sunt foarte buni specialişti care acţionează în reţea şi pot să se afle oriunde în lume. France Presse mai scrie că de la atacurile teroriste din ianuarie asupra revistei Charlie Hebdo, atacurile pe internet s-au înmulţit în Franţa împotriva a tot felul de ţinte, însă cel asupra televiziunii TV5 este de un alt gen mult mai sofisticat.

Într-un interviu realizat de Agenţia franceză de ştiri, Daniel Martin, fost comisar la Direcţia de Securitate Internă în Franţa a declarat că deşi unii îi consideră pe jihadişti terorişti fără nici un fel de pregătire, în realitate nu este deloc aşa. Expertul francez consideră că atacul de seara trecută, asupra TV5 este o operaţiune de mare anvergură, pregătită de mult timp de profesionişti şi nu de amatori. Teroriştii au devenit adevăraţi actori ai unui război electronic – a apreciat expertul francez. Atacul electronic a fost luat foarte în serios de guvernul francez. O anchetă  a fost deschisă de Direcţia Generală de Securitate Internă, iar miniştrii de interne, de externe şi al culturii au vizitat încă de azi dimineaţă sediul televiziunii TV5. Ministrul de interne, Bernard Cazeneuve a spus că guvernul este hotărât să acţioneze împotriva teroriştilor care se arată atât de hotărâţi, iar premierul Manuel Valls a scris pe contul său de twitter că este un atac inacceptabil la adresa libertăţii de informare şi de expresie.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 9 aprilie