România la Târgul Internațional de Carte de la Londra 2015. Un program româno-britanic de lansări, dezbateri, muzică și fotografie

Astăzi se deschide, la Londra, ediția 2015 a Târgului Internațional de Carte / London Book Fair, la care România participă neîntrerupt începând din 2008. Târgul londonez, organizat anul acesta pentru prima oară la Centrul Expozițional Olympia din cartierul rezidențial Kensington, le este dedicat în exclusivitate profesioniștilor din industria mondială a cărții, având drept scop explicit facilitarea schimbului de informații relevante și dezvoltarea relațiilor de afaceri între cei aproximativ 25.000 de participanți – editori, agenți literari, tipografi, producători de carte electronică și echipamente din domeniu, librari și distribuitori de carte etc. -, proveniți din peste 120 de țări. Dat fiind profilul aparte al manifestării, invitatul special nu este niciodată o literatură națională, așa cum se întâmplă la alte târguri de amploare, ci o piață de carte – privită ca destinație de business și țintă de marketing. Pentru actuala ediție, organizatorii au ales Mexicul, țară cu o piață editorială în plină expansiune, considerată din ce în ce mai atractivă atât de către editorii vest-europeni, cât și de către consumatorii de literatură în traducere din Europa occidentală.
Ca de fiecare dată, prezența românească este menită să creeze în primul rând contextul în care participanții din România să-și poată desfășura activitățile într-un cadru elegant și primitor. Reprezentanții celor 14 edituri care au răspuns invitației de a expune la standul organizat de Institutul Cultural Român (Editura Academiei Române, All, Editura Casa Radio, Corint, Curtea Veche, Crime Press, Humanitas, Igloo, Polirom, Tracus Arte, Tritonic, Editura Universității București, Vremea și, firește, Editura ICR) sunt așteptați așadar, alături de echipa Institutului, să transforme spațiul românesc din Târg într-un loc de întâlnire și negociere cu partenerii de afaceri britanici și internaționali. Întrucât Târgul le este greu accesibil celor din afara branșei, evenimentele adresate publicului larg vor fi găzduite de sediul ICR Londra din Belgrave Square nr. 1 și de Librăria Europeană din apropiere de Piccadilly Circus, care pune la dispoziția cititorilor o bogată selecție de carte românească în original. Amintim că secțiunea românească a European Bookshop funcționează deja de un an, fiind inaugurată în 2014, de asemenea în perioada London Book Fair, la inițiativa și cu contribuția ICR.

Programul românesc, alcătuit la fel ca în anii precedenți din evenimente româno-britanice de mai multe tipuri, urmărește să evoce, prin autorii invitați și cărțile promovate, forța literaturii de suscita întâlniri esențiale și revelații de diferite facturi: interioare, culturale, geografice. Fiecare moment al programului își propune să pună în evidență puterea cuvintelor de a aduce la lumină și de a exprima, prin limbaje diferite, dar fiecare pe deplin îndreptățit, până și aspectele cele mai complicate ale identității.

La ediția de anul acesta, programul românesc are în centru ideea de autor-punte – scriitorul capabil să dezvăluie, în afara spațiului de proveniență, desenul profund al unei identități culturale sau să traducă, în propria cultură, profilul istoric, cultural sau intelectual al unei culturi străine.

Ca atare, axa care structurează programul conceput și derulat de Institutul Cultural Român și partenerii săi se sprijină pe doi scriitori – unul român, celălalt britanic – care au făcut din opera lor, fiecare în felul său, locul privilegiat al unor descoperiri culturale și identitare definitorii. Invitata specială este poeta Ana Blandiana, nu numai unul dintre cei mai importanți autori români postbelici, ci și o mare conștiință civică și un neobosit constructor de instituții ale memoriei naționale. Celălalt autor celebrat este Sir Patrick Leigh Fermor (1915-2011), cel mai cunoscut și apreciat autor britanic de cărți de călătorie al ultimelor decenii, care a transcris în sute de pagini elocvente și subtile jubilația întâlnirii cu oamenii și peisajele României.

Cele trei zile de întâlniri profesionale, dialoguri publice, lansări și evenimente conexe (expoziție, concert) reunesc oameni de litere care au construit, la rândul lor, legături pertinente și durabile între spațiul cultural românesc și cel britanic: poeţii Fleur Adcock şiVidyan Ravinthiran, traducătorii Viorica Pâtea şi Paul Scott Derrick, scriitorul Liviu Antonesei , cercetătorii Marius Turda, Daniel Briggs şi Dorina Dobre, autorii Nigel Shakespear şi Ian Macilwain, istoricul Alan Ogden, jurnalistul Tom Fort, precum şi figuri culturale proeminente ale diasporei românești din Marea Britanie, precum Michael de Styrcea, Şerban Cantacuzino şi Marie-Lyse Ruhemann, cărora li se alătură muzicieniiNicolas Simion şi Sorin Romanescu.

Standul românesc și programul de evenimente aferent sunt concepute, organizate și finanțate de Institutul Cultural Român prin intermediul Centrului Național al Cărții și al ICR Londra și realizate cu sprijinul Ambasadei României la Londra, al Asociației Editorilor Români, al Librăriei Europene din Londra și al Patrick Leigh Fermor Society. Sponsor: SC Kandia Dulce S.A.