24 CEASA: România îşi certifică peştele şi brânza în UE

În cel mai scurt timp, România speră să obţină protecţia comunitară a UE pentru trei dintre produsele sale, a anunţat agenţia română de presă Agerpres. În două săptămâni, brânza de Ibăneşti va obţine recunoaştere, iar mai târziu, în luna mai, vor primi certificat salamul de Sibiu şi peştele afumat Novacul din Ţara Bârsei, a anunţat Viorel Morărescu, director general în Ministerul Agriculturii din România. Acestea vor fi recunoscute dacă nu există obiecţii şi observaţii din partea celorlalte state membre pe site-ul oficial al UE.
Produsele tradiţionale de o calitate garantată sunt în număr de 1.427 în lume, iar 1.404 dintre acestea sunt în UE. Cele mai numeroase sunt alimentele protejate în Italia – 296, urmată de Franţa – cu 243. Spania – cu 205, Portugalia – cu 139 şi Grecia – cu 106. Bulgaria a certificat până în prezent sugiucul de Gorna Oriahovitza, fileurile „Elena”, babicul de Panaghiurişte şi uleiul de trandafiri.
Traducerea: Mirela Petrescu

24 CEASA (Bulgaria), 15 aprilie 2015