Reforma drepturilor de autor: promovarea diversităţii culturale şi accesul la aceasta

Viitoarele propuneri de reformă a legislaţiei UE privind drepturile de autor în era digitală trebuie să asigure echilibrul între drepturile şi interesele creatorilor şi consumatorilor, au spus deputaţii joi. Ei au cerut măsuri care să îmbunătăţească accesul transfrontalier la conţinutul online, recunoscând, totodată, importanţa licenţelor teritoriale, mai ales pentru producţiile TV şi cinematografice.
„Parlamentul a ascultat îngrijorările europenilor şi în consecinţă a respins propunerile de limitare a dreptului de a face fotografii liber în spaţiile publice. Această decizie exemplifică unul dintre mesajele importante ale raportului: viitoarele propuneri de reformă din partea Comisarului Oettinger trebuie să reflecte rolul esenţial, divers pe care îl joacă excepţiile – conferind autorilor spaţiu să creeze, utilizatorilor siguranţă legală pentru acţiunile lor zilnice şi tuturor acces la cultură şi cunoaştere”, a spus raportorul Julia Reda (Verzi/ALE, DE) după vot.
Rezoluţia nelegislativă, care evaluează implementarea elementelor cheie din legea UE privind drepturile de autor înainte de propunerea Comisiei de modernizare a ei, a fost votată cu 445 voturi pentru,65 împotrivă şi 32 abţineri.
Accesul utilizatorilor la anumite servicii de conţinut este prea adesea refuzat pe motive geografice, spune Parlamentul, subliniind că practicile de geoblocare nu trebuie să le împiedice pe minorităţile care locuiesc în statele membre UE să acceseze conţinut sau servicii existente în limba lor. El cere Comisiei să propună modalităţi de îmbunătăţire a accesului transfrontalier la servicii şi conţinut protejat de drepturile de autor.
Cu toate acestea, Parlamentul subliniază şi importanţa licenţelor teritoriale, mai ales pentru finanţarea producţiilor audiovizuale şi cinematografice, ceea ce reflectă bogata diversitate culturală a Europei. Deşi drepturile de autor implică intrinsec teritorialitate, nu există contradicţii între teritorialitate şi portabilitatea conţinutului, subliniază rezoluţia, sprijinind o crescută portabilitate a serviciilor online în UE.
Comisia ar trebui să revizuiască excepţiile existente la legile drepturilor de autor pentru a le adapta mai bine la mediul digital şi să examineze aplicarea unor standarde minime, mai spune Parlamentul. Comisia ar trebui, de asemenea, să aibă în vedere anumite excepţii obligatorii acolo unde obiectivul ar fi protejarea unor drepturi fundamentale, precum şi posibilitatea de a face excepţii pentru biblioteci care să poată împrumuta materiale în format digital pentru oameni de ştiinţă să extragă texte şi date.
Parlamentul cere măsuri care să asigure o remunerare corectă şi potrivită pentru toate categoriile de deţinători de drepturi, inclusiv în ceea ce priveşte distribuţia digitală a lucrărilor lor, precum şi să îmbunătăţească poziţia contractuală a autorilor şi performerilor în raport cu alţi deţinători de drepturi şi intermediari.
Parlamentul mai vrea din partea Comisiei un studiu asupra impactului potenţial al unui titlul unic european de drepturi de autor care să acopere întreg teritoriul UE.
În ceea ce priveşte dreptul de a crea şi publica imagini şi fotografii ale unor clădiri şi opere artistice publice, deputaţii au preferat să păstreze situaţia actuală prin respingerea propunerii conform căreia o autorizaţie ar fi trebuit să fie cerută pentru utilizarea comercială a acestor imagini, de la deţinătorii de drepturi. Conform legislaţiei UE privind drepturile de autor în vigoare, statele membre pot insera sau nu o aşa-numită clauză de liberă panoramare în legislaţia lor în domeniu.
Comisia va veni până la sfârşitul anului 2015 cu o propunere de modernizare a legislaţiei UE privind drepturile de autor pentru a le adapta erei digitale.