Ce beneficii are Turcia în urma acordului nuclear cu Iranul?

Negocierile purtate timp de 16 zile la Viena de grupul P5+1 (format din cei 5 membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU – SUA, Rusia, Anglia, China şi Franţa – plus Germania) şi Iran au ajuns la final. Participanţii la negocieri au ajuns la un acord privind relaxarea sancţiunilor economice aplicate de mai mulţi ani Iranului, în schimbul limitării programului nuclear al ţării. Prin acest acord se aşteaptă încheierea tensiunilor vechi de 12 ani privind activităţile nucleare ale Iranului.
Punerea integrală în practică a acordului ar putea dura mai multe luni însă este de aşteptat ca ridicarea sancţiunilor să ajute Iranul bogat în petrol şi gaze naturale să îşi dezvolte exportul de energie, să aibă acces la finanţare internaţională şi să îşi deschidă porţile investitorilor mondiali. Potrivit specialiştilor, acordul nuclear înseamnă deschiderea ultimei mari pieţe mondiale, Iranul fiind singura economie importantă în care nu au intrat deocamdată masiv oameni de afaceri străini.
După ridicarea sancţiunilor, este de aşteptat ca bursa de la Teheran să se deschidă investitorilor începând cu 2016. Estimările arată că în primul an intrările de capital străin ar putea ajunge la aproximativ 1 miliard de dolari. Închisă până acum investitorilor instituţionali, piaţa iraniană dovedeşte un apetit imens. Odată cu anularea sancţiunilor, analiştii financiari se aşteaptă ca în 2017 inflaţia să ajungă în Iran la cel mai scăzut nivel al ultimilor 25 de ani. Potrivit informaţiilor furnizate de un responsabil de rang înalt prezent la negocieri, Banca Centrală Iraniană intenţionează ca până în 2017 să reducă inflaţia la un număr cu o singură cifră şi să impulsioneze dezvoltarea economică.
Un mare câştigător de pe urma acordului este Turcia. Odată cu ridicarea sancţiunilor, schimburile comerciale dintre cele două ţări – situate în 2014 la nivelul de 13,7 miliarde de dolari – vor urca în decurs de doi ani la 30 de miliarde de dolari, subliniază surse apropiate situaţiei. În luna aprilie a acestui an, între cele două ţări au fost semnate 8 acorduri în domenii precum comerţul, educaţia, sănătatea, mediul şi politicile sociale. După ridicarea sancţiunilor este de aşteptat să se dezvolte comerţul şi cooperarea între cele două ţări.
Turcia importă din Iran două resurse energetice importante: gaz natural şi petrol. Cea de a doua rezervă mondială de gaz natural după Rusia se află în Iran (17%). Însă doar 48% din aceste rezerve pot fi prelucrate. În plus, se discută tot mai mult în ultimul timp de transportul gazului iranian către Europa prin Turcia, prin magistrala TANAP (Trans Anatolian Pipeline), având în vedere că din cauza neînţelegerilor cu Rusia, Europa caută noi resurse de gaz natural.
Pe de altă parte, Iranul deţine 10% din rezervele mondiale de petrol şi poate asigura acum jumătate din necesarul de carburant al Turciei. Din cauza embargoului, Turcia a fost nevoită să îşi diminueze importurile din Iran şi să se îndrepte către Irak. După eliminarea sancţiunilor, Turcia îşi va putea majora din nou importurile de petrol din Iran.

Florin Matei