Oamenii de afaceri din judeţul Sălaj atrag atenţia că, în următorii ani, există riscul ca sistemul public de pensii să intre în blocaj

Oamenii de afaceri din judeţul Sălaj atrag atenţia că, în următorii ani, există riscul ca sistemul public de pensii să intre în blocaj pe fondul scăderii contribuţiilor. Ei cer ajutorul guvernului pentru că nu îşi permit să acorde salarii mărite propriilor angajaţi, în timp ce numărul pensionarilor este în creştere.

Agenţii economici din Sălaj solicită sprijinul guvernului pentru a-şi mări capacitatea de a contribui la bugetul de stat şi la cel de asigurări sociale. Potrivit asociaţiilor locale ale oamenilor de afaceri, cei mai mulţi salariaţi din mediul privat primesc salariul minim pe economie, iar contribuţiile la stat sunt unele pe măsură. În opinia oamenilor de afaceri, presiunea pe bugetul asigurărilor de pensii este tot mai mare, ca urmare a creşterii la nivel local a numărului de pensionari, situaţie în care este nevoie de stimularea reală a mediului de afaceri.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, în primul trimestru din acest an, numărul pensionarilor la nivelul întregii ţări a fost egal cu cel al salariaţilor, depăşind 5,3 milioane de persoane.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 august